Fodor Zoltán fegyvervésnökSzombat délelőtt a Parlamentben tart szakmai előadást Fodor Zoltán fegyvervésnök, akit erre Lezsák Sándor, a T. Ház alelnöke kért fel. A Tabdiban élő mester tevékenysége tavaly került fel a hazai néprajzi hungarikumok lajstromába.
Az eredeti szakmája szerint autószerelő néhány éve érzett késztetést, hogy a fegyverek külső fémborítására művészi képeket véssen. Kézi vésést végez, amely nem csak egyedivé, de sokkal értékesebbé teszi a fegyvert a vadászok körében. Az egyik legérdekesebb megbízását egy német cégtől kapta. Zárdugattyúra kellett 312 levelet vésnie. Valószínűleg egy gazdag arab sejk családfáját szimbolizálta a rengeteg levél. Később a fegyverért a németeknek 100 ezer eurót fizetett a mohamedán megrendelő.

A napokban a vadász, a nagy afrikai utazó, Kittenberger Kálmán – több mint 100 éves – fegyverét látta el díszítéssel. Mint mondta: idehaza ritkán kap megrendelést, gravírozást nem vállal. Főként a németek, osztrákok, hollandok keresik meg, akik az egyedi, a kézi munkát értékelik.

Forrás: Baon