pilisi parkerdő zrtMeghaladta az 1000 mm-t az évi csapadékmennyiség a Pilisben.
A térség erdeit kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. mérései szerint a rekordnak számító mennyiséget a hétvégi esőzések idején érték el.  Ha továbbra is ilyen csapadékos marad az időjárás, az idei csapadékmennyiség akár kétszerese is lehet a tavalyinak. Az ismétlődő esők az erdőgazdálkodási munkákat is jelentősen hátráltatják – tájékoztatt a ForestPress-t Lomniczi Gergely a társaság szóvivője.
 
A Pilisi Parkerdő Zrt. Pilismaróti Erdészetének mérései alapján idén az első hét hónapban hullott annyi csapadék, mint az előző évek során egész évben. A legtöbb eső májusban esett, egy hónap alatt 260 mm, ami megközelíti a tavalyi év teljes első félévében mért értéket. Ha az utolsó negyedév is hasonlóan csapadékosan alakul, az évi teljes mennyiség az 1200 mm-t is elérheti, ami közel a duplája a 2009. évben mért mennyiségnek.
 
Az újabb esők az erdőgazdálkodási munkák végrehajtását is jelentősen megnehezítik. Az erdészeti utak, földutak többsége nehezen vagy egyáltalán nem járható. Az átlagos mértéket jóval meghaladó csapadékmennyiség következtében felázott erdőtalaj a rendszeres esők miatt nem tud megszikkadni, ami az indulófélben lévő fakitermelési munkákat hátráltatja. A térség lakossági tűzifa ellátását a Pilisi Parkerdő Zrt. mindezek mellett idén is biztonsággal biztosítani tudja, a szállítási nehézségek miatt azonban érdemes időben megrendelni a téli tüzelőt.

Forrás: ForetPress