falopásÁtfogó, a falopások megelőzésére és visszaszorítására szolgáló ellenőrzéssorozat helyszíne volt szombaton Baktalórántháza és több környékbeli település.
Az esti órákig zajló akcióban a Nyíregyházi Rendőrkapitányság és a Baktalórántházi Rendőrőrs munkatársai mellett a NYÍRERDŐ Zrt. erdészei, polgárőrök, mezőőrök és vadászok vettek részt. Hét csoportban összesen 26-an ellenőrizték a térségi erdőket, emellett a főutakon közlekedő faanyagot szállító teherautókat is megállították és átvizsgálták.
Kapdos Gábor, a Baktalórántházi Rendőrőrs parancsnoka szerint a tavaly óta zajló rendszeres ellenőrzések hatására a térségben visszaszorulóban van a falopások száma: idén 15 esetben tulajdon elleni szabálysértés-, 16-szor pedig bűncselekmény miatt kellett feljelentést tenniük.  Jellemzően kisebb értékű, húszezer forint alatti értékben elkövetett falopásokkal találkoznak.
Debreczeni Ferenc, a NYÍRERDŐ Zrt. igazgatási osztályvezetője azt mondta: évente 10-12 millió forint kárt okoznak a fatolvajok a két megyében, hatvanezer hektár állami tulajdonú erdőt kezelő társaságnak. Az erdőgazdaság saját eszközeivel próbál segíteni a rászorulókon, hiszen a tűzifánál olcsóbb gally- és tuskó gyűjtésére is lehetőséget biztosítanak a lakosságnak.
Az akció során az ellenőrzött járművek közül hat (tehergépkocsi, ill. lovas fogat) szállított fát. A fa származása és a szállítólevél minden esetben rendben volt. Falopás miatt büntető- illetve szabálysértési feljelentés nem született.

Az akció egyéb (közrendvédelmi) eredményei:

1 fő előállítására került sor rendzavarás szabálysértés miatt, őrizetbe vételére nem került sor.

A közlekedési ellenőrzés eredményei:

17 fő helyszíni bírság - 68.000 Ft értékben közúti szabálysértések miatt.
7 fő közigazgatási szabályszegés - biztonsági öv használatának elmulasztása lakott területen kívül.
4 fő szabálysértési feljelentés - szabálytalan kerékpárosok, illetve lejárt vezetői engedély miatt.
46 traffipax felvétel (közigazgatási bírság).

Forrás: ForetPress