vaddisznók garázdálkodnak nagymarosonJelentős károkat okoznak a vaddisznók a nagymarosi gyümölcsösökben, ezért a következő hetekben a vadászok megritkítják az állományt - közölte az Ipoly Erdő Zrt. közönségkapcsolati vezetője.
Az állatok annyira felbátorodtak, hogy már a településre is bemerészkednek. A vaddisznók jellemzően a település külső részén található zártkertek gyümölcsöseit keresik fel ilyenkor ősszel, és szinte már megtanulták, hogy lakott területen biztonságban vannak - mondta Lengyel László. A vaddisznók nemcsak a terményben okoznak komoly kárt, hanem a fiatalabb fákban és a kerítésekben is.

Az Ipoly Erdő Zrt. Nagymarosi Erdészetének munkatársai a következő hetekben vadkárelhárító vadászattal igyekeznek megakadályozni az állatok további károkozását, illetve elriasztani őket. Minthogy lakott területen kerül sor a vadászatra, engedélyt kellett kérni a rendőrségtől, és egyeztettek az ott lakókkal is - tette hozzá a közönségkapcsolati vezető.

Lengyel László elmondta, hogy azért kellett ezt a megoldást választaniuk, mert az állatok távoltartására tett korábbi kísérletek nem jártak sikerrel, a sertéspestisveszély miatt pedig nem foghatják be a vadakat.

Forrás: MTI