a vártnál jobb trófeák gemencenA vártnál jobb minőségű trófeák kerültek terítékre az idei vadászati idényben a gemenci erdőben, a Tolna megyei vadászterületeken pedig rekordhoz közelítő agancs is esett.
A gímszarvast szeptember 1-től január 31-ig lehet vadászni, de a gemenci erdőben szeptember, a szarvasbőgés ideje a bikák elejtésének legfontosabb hónapja. Az ártéri erdőben az idény első hónapjában 125 gímbikát lőttek ki - mondta Fodermayer Vilmos, a Gemenc Zrt. vadászati osztályvezetője.

A szakember hozzátette: az eredmények felülmúlták a reményeket, az áradás és az azt követő szúnyoginvázió miatt ugyanis gyengébb minőségű trófeákra számítottak. Szerencsére ez nem következett be, és lényegesen nagyobb súlyú trófeákat viselő, korosztályban is jó bikákat ejtettek el a vadászok. Annak ellenére nevezhető jónak a felrakás, hogy a gemenci trófeák nem érték el a Dunántúl egyes vadászterületein, Zalában, Somogyban, Tolnában esett bikák agancssúlyát; a gemenci erdőben 11,4 kilogrammos volt a legnagyobb trófea.

A társaság vadászati vezetője szerint várakozáson felül volt jelen az elejtett bikák között az öregnek számító, tízéves és annál idősebb korosztály. A gímszarvasállomány országszerte meg van fiatalodva, a mostani eredmények azonban mást igazoltak.

Kocsner Antal, a Tolna Megyei Vadászkamara elnöke arról számolt be, hogy az idei trófeák másfél-két kilogrammal nehezebbek a vártnál; a legnagyobb köztük a gyulaji erdőgazdaságnál egy rekordközeli, 13,46 kilogrammos, 225,89 pontra értékelt gímtrófea volt. A bikát egy német vendégvadász ejtette el szeptember derekán a hőgyészi erdészet területén. A megyei rekordot 14 kilogrammot meghaladó súlyú trófea tartja.

Tolna megyében idén eddig 365 trófeát bírált el a vadászati hatóság; a megye vadászterületein idén várhatóan 600-650 gímbikát, 1500 őzbakot és 300-330 dámvadat lőnek ki. A dám október 1-től vadászható. Golyóérett gímbikát azonban októberben már nehéz találni, az idősebb állatok ilyenkor ugyanis félrevonulnak, és a nagy súlyveszteséggel járó bőgés után felkészülnek a télre.

Forrás: MTI