robotszarvasÉlethű szarvasrobot lehet az orvvadászok veszte Floridában, a vadőrök ugyanis a korszerű technológiát hívták segítségül az illegális vadászat ellen. Aki ezentúl vadászszezon után ragad puskát, azt kellemetlen meglepetés érheti.

Az USA délkeleti államában mostanában sok gondot okoznak az orvvadászok. Az állandó járőrözéshez nincs elég ember, de egy robot sok segítséget nyújthat a vadvédelmisek munkájához.

A Robo-Deer, azaz robotszarvas névre keresztelt készülék meglehetősen élethű, 10-20 méter távolságból, vagy messzebbről valószínűleg gyakorlott szem is igazinak nézné. Néhány egyszerűbb mozdulatra is képes, tudja csóválni a farkát és mozgatni a fejét. Távirányítóval kb. 15 méteres távolságból lehet irányítani.

A TreeHugger cikkéből kiderül, hogy a Robo-Deert az utakhoz közeli bozótban állítják fel, hogy szemet szúrjon az orvvadászoknak. Egy könnyű célpont valószínűleg hamar meghozza az ilyen alakok kedvét egy kis lövöldözéshez, ebben az esetben azonban komoly meglepetésben lesz részük, ha meghúzzák a ravaszt. A robot közelében lesben álló vadőrök ugyanis azonnal lecsapnak rá és illegális tevékenység miatt letartóztatják.

A nyakon csípett vadorzó hiába védekezik azzal, hogy nem is volt igazi a szarvas, jókora bírságra számíthat, illetve 60 naptól 1 évig terjedő börtönbüntetésre. A Robo-Deert már többfelé alkalmazzák, remélhetőleg tényleg sikerül a segítségével tetten érni a tilosban járókat, és segít némileg visszaszorítani az orvvadászatot.

Forrás: Farm