vadetetés télenA Kisalföldi Erdőgazdaság győri erdészete több mint nyolcezer hektáros erdőterületről, valamint az alsó szigetközi és gönyüi vadászterület növény- és állatállományáról gondoskodik.
Ez utóbbi ellátásban ilyenkor télen a legfontosabb feladat az élelem biztosítása, a cég munkatársai naponta töltik fel takarmánnyal az etetőket. Míg az állatokat a természet viszontagságaitól kell megóvniuk a szakembereknek a fákat tolvajoktól igyekeznek megvédeni.
A győri erdészethez tartozó 25 vadetető egyikéhez érkezik a mindennapi betevőt szállító lovaskocsi. A földre terített kukoricával a vaddisznókat szolgálják ki, a vadetetőkbe siló, zab, esetenként búza vagy répa kerül, innen inkább a szarvasok és őzek csemegéznek. Az évente kiadott 500 mázsa szemes és ugyanennyi lédús eleséget a területen élő körülbelül 100 szarvas, 120 vaddisznó és 150 őz fogyasztja el. Ha sok a hó a több tonna szálas takarmány is fogy. A cél a vadállomány jó kondíciójának megtartása.

A vadak etetése mellett a gazdaság mások fontos feladata az erdők gondozása, megóvása. A téli hónapokban sajnos itt is mindennapos jelenség a falopás.
A tolvajok éves szinten több milliós kárt okoznak a Kisalföldi erdőgazdasághoz tartozó területen. A legálisan vagy illegálisan kivágott fákat majd tavasszal pótolják, az első telepítése az időjárástól függően valamikor márciusban kerül sor.

Forrás: Nyugathír