bálnavadász hajóA Sea Sepherd környezetvédelmi szervezet akciói miatt Japán átmenetileg felfüggesztette déli-sarkvidéki bálnavadászatát.
Egy másik civil szervezet, a Greenpeace szerint azonban az ázsiai ország nem a harcias környezetvédők miatt futamodott meg: azért zárják le a vadászszezont idő előtt, mert már túl nagy mennyiségű bálnahúst halmoztak fel. Japán hajók évente több száz bálnát ejtenek el a Déli-sarkvidéken, hivatalos magyarázat szerint "tudományos" céllal.

A japán hajók még december elején indultak útnak a déli sark felé, de - most is, mint eddig minden évben -, nyomukba eredt a Sea Shepherd környezetvédelmi szervezet, hogy megakadályozza a vadászatot. A tokiói halászati hivatal egyik illetékese az ABC hírügynökségnek azt mondta, a környezetvédők állandó zaklatása miatt felfüggesztik a vadászatot. Hozzátette, az emberek biztonsága az első, a tudományos kutatások nem lehetnek fontosabbak az emberi életnél. Megjegyezte, valószínű, hogy a tervezettnél korábban hazahívják a hajókat. (A vadászszezon eredeitleg március közepéig tartott volna.)

Japán hajók évente több száz bálnát ejtenek el a Déli-sarkvidéken (tavaly összesen 506-ot), hivatalos magyarázat szerint "tudományos" céllal, a kereskedelmi bálnavadászatra ugyanis moratórium van érvényben. Paul Watson, a Sea Sepherd hajójának kapitánya nyilatkozatában elmondta: a stratégiájuk sikeres volt. Örülnek annak, hogy az akciójuknak köszönhetően számos bálna megmenekülhetett.

Egy másik környezetvédő szervezet, a Greenpeace szerint Japán nem a Sea Shepherd zaklatása miatt rövidítette le a vadászszezont, hanem azért, mert már túl nagy mennyiségű bálnahúst halmoztak fel. Környezetvédők és Japán között évek óta dúl a harc az ázsiai ország évenkénti bálnavadászatai miatt. Ám a déli-sarkvidéki japán bálnavadászatot különösen Ausztrália ellenzi. Canberra korábban déli vizeit a bálnák védett övezetévé nyilvánította, és már hosszú ideje lobbizik a nemzetközi szervezeteknél, hogy tiltsák be ezt a "tudomány álcájával" végzett tevékenységet. Tudományos vizsgálatok szerint több bálnafaj is a kihalás szélére került a japán bálnavadászatok miatt.

Forrás: Népszava