gondot okoz a belvíz a somogyi erdőkbenHajtásokat is le kellett mondani Somogyban már az erdőkben felgyülemlett belvíz miatt, több hektáron áll a víz, van ahol már-már tó méretűre nőttek a tócsák. Ez nemcsak a vadgazdálkodásban, de a vadállomány összetételében is gondot okozhat.

Ilyen tóméretű vizes területek vannak a Somogy erdeiben, a belvíz sok helyütt magához hódította a szarvas és vaddisznó otthonául szolgáló erdőt. Jelentős problémát jelent ez a vadászatra jogosultak számára, hiszen a vegetációs időszakban több takarmányra van szükség, ám a belvíz miatt ez csak nagy nehézségek árán tudják megoldani.

Ács Kornél, fővadász, SEFAG Zrt., Lábodi Vadászerdészet:
- Mint ahogy a mellékelt ábra mutatja jelentős területen víz alatt áll az erdő, így ez a takarmányozást is megnehezíti, hisz az etetőhelyek jelentős része is víz alatt áll egyrészről. Másrészről a megközelítése ezeknek a helyeknek nehézkes.

Sőt, a víz miatt a társas vadászat is problémássá vált, mivel a hajtók így nem tudják kiűzni a vadat az erdőből.

Ács Kornél, fővadász, SEFAG Zrt., Lábodi Vadászerdészet:
- A SEFAG Zrt. több vadászterületén hajtásokat kellett visszamondani, ugye a belvíz problémák miatt. Nekünk most az a feladatunk, hogy ezt megvizsgáljuk nekünk, ugye elsősorban a vadállományunknak mekkora károkat okozott ez a belvíz. És nyilván a jövő évben az állományhasznosítási elképzeléseinket ehhez kell majd igazítanunk.

Persze nemcsak a vadászoknak, de az erdőben élő állatoknak is megnehezíti az életét a jelentős mennyiségű belvíz.

Ács Kornél, fővadász, SEFAG Zrt., Lábodi Vadászerdészet:
- Jelen esetben a vaddisznó malacokra gondolok, amelyek ugye február hónapban születnek, illetve születtek és azok nagyon könnyen felfáznak, ilyenkor hogyha valamilyen oknál fogva belemennek ezekbe a nagy vizekbe.

Ez lehet véletlen is, de az is megeshet, hogy úgy zavarják meg az állatokat, mondjuk a hívatlan agancsgyűjtők.

Ács Kornél, fővadász, SEFAG Zrt., Lábodi Vadászerdészet:
- Az agancsgyűjtés most már megindult, és az agancsgyűjtők belezavarják stb. Most is szeretném hangsúlyozni, a kedves TV nézőknek, hogy a SEFAG Zrt. minden üzemi területén az agancsgyűjtés szigorúan tilos és ez nagyon nagy károkat tud okozni a vadállományunkra.

Ugyanis a befagyott vízbe gázolva könnyen megsérülhet a vad csánkja. De még egy problémát felvethet a jelentős belvíz: a vadásztársaságok egy része így nem vagy csak hiányosan tudja teljesíteni az éves kilövési tervet.

Forrás: Somogy TV