kizárták a vadászegyesületbőlKizárták a gyergyószentmiklósi Vadász–Sporthorgász Egyesületből Gábor Lászlót. Bűne az volt, hogy Szárhegy polgármestereként, tanácsi döntés alapján községi területtel beszállt egy területtulajdonosi társulásba, mely a vadásztatási jogot nem az egyesületnek adja.
Gábor igazát keresi, az egyesület területét, tagságát tartaná meg, ezért jogi megoldásokat keresnek.

A gyergyószentmiklósi Vadász–Sporthorgász Egyesület vezetőtanácsa január 19-én azonnali hatállyal kizárta az egyesületből Gábor Lászlót. A vezetőtanácsi tag, baktai csoportvezető tettével az alapszabályzatot állították szembe, miszerint az egyesület érdekeivel ellentétesen cselekedett, megkárosítva azt.
A történet alapja az új vadásztörvény, amely hegyvidék esetében 10 ezer hektáros területek többségi tulajdonosának vagy itt létrejött területtársulásnak lehetőséget ad arra, hogy a vadgazdálkodást kézbe vegye, a vadásztatást megszervezze. Országos szinten jönnek létre területtulajdonosi társulások, alakulnak magán-vadásztársaságok, így egyre szűkül az országos Vadász–Sporthorgász Egyesület (AGVPS) tere, vadásztatási célra bérelhető területe.
Szárhegy önkormányzata igent mondott arra a határozattervezetre, hogy bizonyos területével, mely az ún. 12-es fond része volt, beáll az erdőtársulásba. Ez a rész az egyesület baktai csoportjának vadászterületét képezte, a csoport vezetője Gábor László, Szárhegy polgármestere volt, a társulásba lépéssel pedig a vadásztatási jogtól elesik a gyergyói AGVPS.
„Én polgármesterként végrehajtottam egy tanácsi döntést, ezért tudtommal nem jár kizárás. Fellebbezést nyújtok be a közgyűléshez, ha elutasítják, jogi úton keresem igazamat” – mondta kizárása kapcsán Gábor László.

Múltból fakadó ellentétek

„Az igaz, hogy tanácsi döntés, de Gábor László előterjesztésében kérte a testületet, szavazzanak pozitívan a társulásra, ezzel követett el hibát” – közölte Portik György, a gyergyói Vadász–Sporthorgász Egyesület igazgatója.
„Ha én nyerek, akkor sem kívánok tovább az egyesület tagja maradni – szögezte le lapunknak Gábor. – Többször nem értettünk egyet a vezetőséggel, alapszabály-módosítás miatt is perre mentünk, a vadak étkeztetéséhez sem kapunk kellő támogatást. Ha külföldivel lövettünk ki disznót, bár a csoporttagoktól vontuk meg a lehetőséget, az összeg az egyesület kasszájába került, s csak egy részét utalták vissza.”
Gábor László úgy gondolja, az ellentétek a múltban gyökereznek: azóta szálka ő a vezetőség szemében, amióta 2004-ben megelégelve az egyesület irányítási módszereit, elnöknek jelöltette magát. Nem nyert a választáson, az ellentétek gyarapodtak, most pedig ki is zárták. Furcsállja viszont, hogy amíg esetében azonnali kizárásról döntöttek, nem vonták felelősségre azokat a vadászokat, akik új, magán-vadászegyesületek alapítását vállalták fel.
„Érdekes, hogy a vezetőtanácsban Gábor László az, aki semmivel sem ért egyet, mindig ellenkezik. A többi vadász ügyében is megtesszük a megfelelő lépéseket, csak azt várjuk, legyenek akták, melyek bizonyítják, tényleg ők az alapítók, és hogy az egyesület kárára cselekedtek” – közölte Portik György, bevallva, nagy érvágást jelent az egyesületnek az új vadásztörvény. Területeket és tagságot veszítenek, csökken a tagdíj, mely az egyesület fenntartását szolgálta. A baktai csoportból is, úgy tudja, csupán öt ember marad, a többi az új egyesülethez igazol át.

Szegényedő csíkiak
Országos szinten több mint száz per zajlik, az AGVPS jogtanácsosa Gyergyóban is járt átnézni az aktákat, lehetőségeket, hogyan lehetne megtartani a 12-es területet – mondja az igazgató.
„Információink szerint a területtulajdonosok egy része úgy lett a társulás tagja, hogy nem is tudott róla. Közjegyző előtt is ezt állítják. Az Alfalvi Közbirtokosság évek óta nem döntőképes, annak társulása is megkérdőjelezhető. Ha elegendő dokumentum lesz már a kezünkben, perben kérjük a társulás törvényességének kivizsgálását – mondja Portik György.
Választ keresve arra a kérdésre, más településeken hogyan járt el az egyesület hasonló esetben, Bencze Istvánt, a csíkszeredai Vadász–Sporthorgász Egyesület igazgatóját kérdeztük. Csík térségében a 10 területből, úgy tűnik, csupán hat marad meg, a tagság is megapad ezáltal. Bencze mégis azt mondja, egyelőre ők nem tesznek semmit. „Aki el akar menni, erővel nem lehet itt tartani. Két vadászcsoport van, mely évek óta hátráltatja a munkánkat, zaklatnak, nem is fognak hiányozni az egyesületből. Van olyan rész, amit sajnálunk, hogy elveszítjük, de nincs sok lehetőségünk, mert a területtársulási dokumentációhoz nem jutunk hozzá, csak pereskedéssel lehetne valamit elérni. Nem szankcionáltunk még senkit, a mi vezetőségünk melegebben kezeli ezt az ügyet, csak akkor zárunk ki bárkit is, ha akták bizonyítják, az egyesület ellen cselekedett” – közölte Bencze István, hozzátéve, a vadászat egy sport, „mi szórakozni akarunk. Nem hiányzik a cirkusz, mert tudja, mi fegyverrel járunk”.

Forrás: Honline