illegális fakivágásFebruár 22. és 25. között, Hargita és Neamt megyékben egy összetett, az illegális erdőkivágás mértékét csökkentő ellenőrzési akcióra került sor, amely során az ellenőrző szervek több mint 117 ezer lej értékben róttak ki pénzbírságot – jelentette be Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter február 25-én, Marosvásárhelyen.
A törvénytelen fakivágások mértékének csökkentését célzó ellenőrzéssel kapcsolatosan a környezetvédelmi miniszter elmondta: a mostani ellenőrzési akció egy országos ellenőrzési terv része, amelyet a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium az Országos Rendőr Főkapitánysággal közösen dolgozott ki. A Hargita es Neamt megyei ellenőrzést öt rendőrtiszt és az Országos Erdőgazdálkodási Hivatal (ROMSILVA) egy képviselője koordinálta. Az ellenőrzésben összesen 42 helyi rendőr, 21 csendőr, 31 erdészeti szakember és 2 környezetvédelmi őr vett részt.

A vizsgálatok eredményként a hatóságok összesen 287 köbméter faárut koboztak el, ugyanakkor további 781 köbméter faárut visszatartottak, mert az okiratokból nem derült ki ezek eredete. Borbély László véleménye szerint a jelenség csökkentéséhez nagyban hozzájárult az a tény, hogy tavaly módosultak az erdőgazdálkodással kapcsolatos jogszabályok, kibővült a bírságolható cselekedetek területe és az ellenőrző, büntető szervek körébe a csendőrség, a határőrség, valamint a vészhelyzeti felügyelőség is bekerült.

Forrás: Erdély.ma