vadászkürtösök a fehova megnyitónSemjén Zsolt vadászati programot hirdetett – CIC ajánlat: legyen 2013-ban ismét vadászati világkiállítás Budapesten.
A kellemetlenbe forduló időjárás ellenére sokan eljöttek március 17-én a 18. FehoVa megnyitójára a Hungexpo kiállító csarnokaiba.  
A már teljes üzemmel beindult kiállítás hivatalos megnyitójára megérkezett a hazai és a nemzetközi vadászélet számos fontos személyisége, többek között a Nemzetközi Vadvédelmi Tanács (CIC) vezérkara, Bernard Loze elnök vezetésével, Dieter Schramm, a CIC korábbi elnöke és Marghescu Tamás ügyvezető igazgató társaságában.
Ott volt dr. Kelemen Attila romániai politikus, Kaan Karakaya a török Shikar Safaris Zrt. vezérigazgatója.
Megjelent Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Halász János államtitkár, valamint Vajai László a VM főosztályvezetője.
Seregi János, a MFB igazgatója, Feiszt Ottó az Országos Magyar Vadászkamara elnöke és Pechtol János az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára.
Ott volt a megnyitón az erdészeti társaságok vezérigazgatói kara is.

Az ünnepélyes megnyitó ifjabb Kiss Péter általános iskolai tanuló versmondásával kezdődött, majd Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a megjelenteket. Szavai szerint a vadász bátor és hűséges, szembeszáll a vaddal, és nem hagyja cserben a társát. A vadászat nem hobbi, hanem a nemes jellem magatartásformája. A horgászat és a vadászat közös jellemzője a természet szeretete – figyelmeztetett.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökeként tartotta megnyitóbeszédét. Emlékeztetett, hogy a horgász- és vadásztársadalom háromszázezres illetve közel hatvanezres népessége komoly társadalmi erőt képvisel. Külön örömmel nyugtázta, hogy idén hangsúlyosan szerepel a kiállításon a solymászat és az íjászat.
Kijelentette, hogy megkezdték a magyar vadászat presztízsének a helyreállítását.
Sikerként említette, hogy a minisztériummal folytatott tárgyalások eredményeként a tervezettel szemben fele áron szerezhető be a krotália, a vadjelölő.
Hasonlóan eredményként nyugtázta, hogy a közeljövőben az orvvadászat és -halászat önálló büntető-törvénykönyvi tényállás lesz.
A szalonka-monitoringot pedig a szalonkavadászat visszaállítása felé teendő egyik lépésként jelentette be.
Ígéretet tett a fegyverreklámok ügyének rendezésére, és bejelentette, hogy Pintér Sándor belügyminiszterrel folytatott tárgyalásai eredményeként őszre új fegyvertörvény lép életbe, amely megszünteti a vadászok indokolatlan „vegzálását”.
Arról is tájékoztatta a hallgatóságot, hogy a CIC-vel egy új megállapodás kidolgozása van folyamatban.
Új információként közölte, hogy a szakminiszterek támogatását is maga mögött tudva Országos Magyar Vadászati Múzeum létesül a hatvani kastélyban. Ott kapnának helyet a híres vadászok által ejtett trófeák, de élőállat bemutató, vadászfegyver kiállítás, korszerű látványelemek és képzőművészeti alkotások is lesznek. A kiállítás a régmúlttól napjainkig bemutatja vadászat történetét.
A vadászat tekintélyének helyreállításán túl fontos cél a turisztikai fejlesztés és a munkahelyteremtés.
Köszönetét fejezte ki Matolcsy György, Fazekas Sándor minisztereknek és Halász János államtitkárnak.
A vadászat korábbi tekintélyét a szónok szerint a régi elvtársak és az újgazdagok viselt dolgai rombolták le. Emiatt is a jelen vadászainak a defenzívából offenzívába kell váltani. Annak ellenére, hogy a bulvármédiából „fütyülnek a golyók a fülem mellett” – fogalmazott Semjén Zsolt -, „mióta ezt a programot meghirdettem”.
A szónok arról a helyről üzente a hazai tudósoknak, művészeknek, hogy a magyar vadászat presztízsének helyreállítása érdekében lépjenek ki és vállalják vadász mivoltukat.
Megköszönte a támogatást és megnyitotta a 18. FeHoVa kiállítást.

Bernard Loze CIC elnök elöljáróban kijelentette, hogy hazánk az egyik élenjáró ország a fenntartható vadászat és a természeti kincsek megőrzése terén. Hatalmas kihívás a kulturális örökség megőrzése és a természetvédelem.
Emlékeztetett az 1971. évi Vadászati Világkiállításra, amely a 3 millió látogatóval hihetetlen siker volt.
Bejelentette, hogy a CIC aláírásgyűjtésbe kezd ennek a sikernek a megismétlésére. Biztosította a magyar kormányt, hogy a nemzetközi szervezet minden támogatást megad egy új vadászati világkiállítás megszervezéséhez, talán már 2013-ban.
Közölte, hogy a CIC világközgyűlését is arra az időpontra illesztenék. Egyben köszönetet mondott azért a gesztusért, hogy a CIC központja itt, Magyarországon székel. (Ismertes, hogy 2000-ben, az első Orbán-kormány idején, Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter avatta föl a budakeszi határában álló székházat. Az elnöki teendőket akkor Dieter Schramm látta el.)
A szónok kijelentette, hogy az elmúlt évben volt először a FeHoVa-n, s meggyőződött arról, ezt a kiállítást nem lehet kihagyni, újra és újra el kell jönni, mert világviszonylatban kiváló. És jó kiindulást nyújt az új világkiállítás megrendezéséhez – tette hozzá. Végezetül buzdította a látogatókat a kiállítási ív aláírására, s elmondta, az első sort Semjén Zsolt részére tartják fönn.

Kaan Karakaya a török Shikar Safaris Zrt. vezérigazgatója a kis-ázsiai vadászok üdvözletét tolmácsolta bevezetőjében. Elmondta, hogy cége a hegyi vadászatok szakértője. Ő maga dolgozott nemcsak Törökországban, hanem Mongóliában és Pakisztánban is. Igyekezett meggyőzni a kormányokat, hogy a vad megőrzése érdekében a vadászatból származó jövedelemből juttassanak vissza a helyi lakosságnak.
Az általuk indított Szulejmán megőrzési programot a CIC is elismerte, s ennek segítségével igyekeznek többek között a hópárducot megmenteni a kihalástól. Indítanak egy új védelmi programot, amelybe a magyar szakértők bekapcsolódását is várják.

A megnyitó a Grácia trió hegedűs hölgyeinek káprázatos játékával ért véget.

Forrás: ForestPress / Z. Z.