Korábban már számos elképzelés született a Grassalkovich-kastély hasznosítására.A hatvani Grassalkovich-kastélyba kerül az újonnan létrehozandó Magyar Vadászati Múzeum – jelentette be csütörtökön Budapesten, a BNV területén megrendezett Nemzetközi Fegyver, Horgászat, Vadászat Kiállításon Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

A hatvani Grassalkovich-kastélyba kerül az újonnan létrehozandó Magyar Vadászati Múzeum – jelentette be csütörtökön Budapesten, a BNV területén megrendezett Nemzetközi Fegyver, Horgászat, Vadászat Kiállításon Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A döntésről Szabó Zsolt, a Zagyva-parti település polgármestere tájékoztatta lapunkat, hozzátéve: a mintegy kétmilliárdos, uniós pénzből megvalósuló beruházás már idén elkezdődik.

Szabó Zsolt elmondta: országgyűlési képviselőként régóta a Hatvan főterén kihasználatlanul álló kastély hasznosításáért lobbizott, aminek most meglett az eredménye.
– A felújítás – amelynek előkészületei a vidékfejlesztési és a nemzeti erőforrás minisztériumának a felügyelete alatt zajlanak – várhatóan kora őszig elkezdődik, és egy-két évet vesz majd igénybe – tájékoztatott a politikus. – A költségeket az Európai Unió finanszírozza, így önkormányzati kiadás nélkül gyarapodik városunk. Interaktív múzeum és élőállatos bemutató szerepel az elképzelésekben, ami a turizmusnak is kedvez majd. Mindemellett a fejlesztés a helyi vállalkozások számára is gyümölcsöző lehet.

Szabó Zsolt közölte: tradíciókra épülő szakmai bázist szeretnének kialakítani. Erre kötelezi a települést egyebek mellett az is, hogy 1881-ben Hatvanban alapították meg a Magyar Vadászati Védegyletet.
A Grassalkovich-kastély hasznosítására korábban már számos elképzelés született. Volt időszak, amikor kiállítóhelyet szerettek volna kialakítani az objektumban, s szóba került az európai uniós elnökség egyik bizottsági helyszíneként is, de a korábbi ötletek egytől egyig megfeneklettek.

Forrás: Heol