orvvadász fegyverNemrég Nagykanizsa környékén két orvvadászt fogtak el a rendőrök, de hogy maradtak szabadlábon is, annak bizonyítékát nagybakónaki vadászok fedezték fel.
Közúti ellenőrzésre állított meg egy kisteher-gépkocsit március elején a zalaszentbalázsi körzeti megbízott rendőr - az intézkedés eredményeként két orvvadász ellen indult büntetőeljárás.

A jármű rakterében ugyanis egy 0,22-es kaliberű, távcsővel és puskalámpával felszerelt kispuskát talált a rendőr, majd az utasteret átvizsgálva egy újabb golyós vadászfegyver került elő. A két férfi ruházatából és a puskákból 24 lőszer is előkerült. Ugyanakkor a jármű rakterében, a padozaton, valamint az oldalsó ajtó előtti fellépőn vérfoltokat és feltehetően vadtól származó szőrmaradványokat fedezett fel a körzeti megbízott. A helyszínre érkező szemlebizottság a járművet lefoglalta, a két férfit pedig előállították a nagykanizsai rendőrkapitányságra - tudtuk meg Salamon Róbert alezredestől, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől. - Kihallgatásuk során elmondták, hogy mintegy esztendeje rendszeresen járnak a Nagykanizsa vonzáskörzetében lévő erdőkbe és mezőkre, ahol majdnem minden esetben ejtettek el vadat.

A két férfi lakásán tartott házkutatás során lefoglaltak egy, a két világháború között gyártott katonai golyós puskát, két csigás íjat - az egyik éjjellátó készülékkel is fel volt szerelve -, valamint lőszereket. Az egyik gyanúsított borospincéjénél az is kiderült, hogy az erre a célra átalakított szőlőprést használták a kilőtt vadak feldolgozására.

Salamon Róbert tájékoztatása szerint a rendőrség nagyobb mennyiségű, fagyasztott vadhúst is lefoglalt.

Kettő tehát lebukott, ám maradt szabadlábon még orvvadász. A múlt héten éppen a kanizsai Hubertus Vadásztársaság területén, a nagybakónaki Balázs-mezőn lőttek le egy vemhes szarvastehenet. A vadőrök már csak az állat megcsonkított tetemét találták meg. A szörnyű mészárlásról fényképek is készültek, ám azok annyira véresek és brutálisak, hogy szerkesztőségünk végül eltekintett a fotók közlésétől. A fenti eset kapcsán a vadásztársaság megtette a feljelentést, s noha a vadőrök sok esetben sejtik, hogy ki vagy kik követték el a mészárlást, utólag nehéz rábizonyítani az elkövetőkre az orvvadászatot.

Kiefer Károly, a Hubertus Vadásztársaság elnöke elmondta: rendszeresen járőröznek a területen, de nem tudnak minden fa mögé vadőrt állítani. Így aztán gyakran találkoznak orvvadászok nyomaival, akik hol a megcsonkított állattetemeket hagyják hátra, hol zsákokba rejtett csontokat, lenyúzott bőrdarabokat. Mint megtudtuk: a vadásztársaság tervei között régóta szerepel, hogy bekamerázzák azokat az útvonalakat, ahol az orvvadászok előszeretettel közlekednek.

Forrás: Zalai Hírlap