vadkárEgyesületet alakítottak Vas megyei agrárgazdálkodók. Céljuk a vadkárok megelőzése. Egyebek mellett a vadkárszakértés szempontjait is egységesíteni szeretnék.

Immár a megyei bíróság is bejegyezte az Agrárgazdálkodók a vadkárok megelőzéséért Vas megyei egyesületét. A termelőket a szükség mellett az elmúlt esztendők bosszúságai, vitái késztették az összefogásra.

- Az egyesület politikamentes és önfenntartó - szögezi le beszélgetésünk elején Horváth Mihály, az egyesület elnöke, a Jáki Agrár Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzáteszi: az alakuló ülésen huszonnyolcan voltak, azóta azonban már negyvenkét tagja van az egyesületnek. A tagok fele gazdasági társaság, másik fele pedig magángazdálkodó, kistermelő. Az egyesület tagsága - az Őrségtől Kemenesaljáig - teljes egészében lefedi a megyét, és együtt mintegy 17 ezer hektárnyi termőföldet művelnek.

- A cél a megelőzés - hangsúlyozza az elnök, és rögtön megjegyzi azt is, hogy az agrárgazdálkodók úgy gondolják, nem a kerítés a legüdvözítőbb megoldás vadkár megelőzésére. Hanem akkor mi? A vadállomány apasztása.

- Új egyesület vagyunk, de már számolnak velünk - mondja Horváth Mihály, aki az egyesületet a napokban a megyei vadgazdálkodási tanács ülésén képviselte. Ott is elhangzott - ráadásul a vadászatra jogosultak részéről is - hogy a kilövési számokat emelni kell.

Egyértelműen kijelenthető ugyanis, hogy az évről évre növekvő vadkár oka a vadállomány túlszaporodása. Az egyesület szeretné elérni, hogy a vadászatra jogosultak a jelenleginél pontosabb módszerrel becsüljék meg a területükön lévő vadállományt. Elképzelhető, hogy hőkamerás technológiával ez megoldható lenne. A vadkár-ügyek másik rákfenéje - a gazdálkodók meglátása szerint tényleges vadkár szakértése. Az új egyesület éppen ezért szorgalmazza egy egységes vadkárszakértői kézikönyv elkészítését. A tapasztalatok szerint ugyanis jelenleg a vadkárszakértők eltérő módszerekkel dolgoznak.

A célok között szerepel továbbá a tájékoztatás, hiszen nagyon fontos, hogy a termelők saját kötelezettségeikkel is tisztában legyenek. Tájékoztató rendezvényeken, saját honlapon keresztül szaktanácsadást is ígérnek tagjaiknak.

További céljuk, hogy a vadászatra jogosultak és a mezőgazdasági termelők közötti párbeszédet elősegítsék, így - egyebek között - a különböző vadkármegelőzési intézkedéseket (vadföld művelése, védőzóna kialakítása, folyamatos vadetetés, védőkerítés építése, lövési nyiladék kialakítása) összehangolják a vadászatra jogosultakkal. A Vas Megyei Kormányhivatalhoz tartozó megyei vadászati hatóságnál pedig szorgalmazzák, hogy az egyesület a tagjainak gazdálkodási területeit érintő vadászati ügyekben információs, véleményezési és javaslattételi joggal bírjon. Támogatni kívánják továbbá a különböző területen működő vadászatra jogosultak egymás közötti jobb, összehangoltabb együttműködését, a területi határokon túlnyúló vadkárok regionális kezelhetősége érdekében ugyanis erre is nagy szükség lenne. A nemzeti parkkal, a természetvédelmi hatósággal, az e témában érdekelt civil szervezetekkel és a termelői érdekképviseletekkel történő együttműködést szintén szorgalmazza az egyesület.

Szeretnék elérni továbbá, hogy a megyei vadászati hatóságnál - a földhasználók megbízásából - javaslatot tehessenek állományszabályozó vadászat elrendelésére. Az agrárgazdálkodók érdekeit képviselő egyesület - külön meghatalmazás alapján - ügyvéd bevonásával a vadászatra jogosultak és a hatóságok irányában is eljárna, peres ügyekben pedig jogi képviseletet biztosítana a tagjai számára.

Forrás: Vas Népe