vadkárVan olyan gazda, aki régi Sokol rádióval próbálja meg távol tartani a vadakat földjétől, máshol egyesületet hoznak létre a vadkárok elleni védekezésre.

Van ahol a harsogó rádió, tévé, máshol az egyesületbe szerveződött gazdák próbálják megvédeni földjeiket a vadkártól.

Van olyan gazda, aki egész éjjel a régi rádiót bömbölteti a határban, hogy így próbálja meg távol tartani a vadakat földjétől, máshol a gazdálkodók egyesületet hoznak létre a vadkárok elleni védekezésre. Egy csokonyavisontai termelő azt mondja, sok mindennel kísérletezett, ütötte a csatornát, hogy 1600 négyszögölön vetett kukoricáját megvédje a vadaktól, aztán legvégül az éjfél után bekapcsolt régi rádió és az Orion-tévé vált be, a fény és a hang ugyanis biztosan elriasztja az állatokat – derül ki az MR1-Kossuth Rádió összeállításából.

Vas megyében óriási károkat okoznak a vadak. Bár egyelőre nincsenek adatok arról, hány bejelentés is érkezett vadkárok ügyében, de az Agrárgazdálkodók a vadkárok megelőzéséért egyesület Vas megyei elnöke az érintett falvakban 8-10-re teszi az ilyen esetek számát az elmúlt években. Azt mondja, 10-11 éve egyszerűen nem lehet már kukoricát termelni a környéken, a szarvasok vaddisznók, őzek, ugyanis mindent felfalnak, a repcéjükben tavaly például hatmillió forintos káruk volt.

A szakember szerint a károk elsődleges oka, hogy sokkal több a vaddisznó, a gímszarvas, őz a megyében, mint az kívánatos lenne. Az egyesület sürgeti azt is, hogy hozzanak létre egy egységes vadkárszakértői kézikönyvet, mert szerintük a szakértők vizsgálatai most igencsak eltérnek egymástól.

Kapcsolódó hanganyag

Forrás: MR1-Kossuth Rádió