ellepték a motorosok, quadosok az erdőtDühösek a zseplicszentpáli, zselickislaki gazdák. Motorosok, quadosok hada lepte el a határt. Keresztül kasul járták a friss vetést, nyomukban aligha nő kukorica. Az erdőből eltűnt a vad, elmenekültek még a madarak is. A gazdák dühösek és félnek.

– Ne írja le a nevemet! – kérte egyikük. – Ezen a területen gazdálkodom és itt is vadászok. Nem szeretném, ha egyszer vadászat végeztével csak az összetört autómat találnám. Ha valaki szólni mer, azt megfenyegetik.
– A Zselic kapujában jelentek meg a terepmotorosok és a quadosok. Többségük nem az úton közlekedik, hanem a mezőgazdasági elvetett területen, a szántókon, mezőkön. Arról nem beszélve, hogy elhajtják a fészkelő madarakat. Szombaton, vasárnap ellepik a környéket, megmaradni sem lehet tőlük. Most az egyik zselickislaki fiatalember 7-8 osztrák motoros barátját látja vendégül. Ők az egész Zselicet összejárják. Ausztriában már nem közlekedhetnek ezekkel a járművekkel, hát jönnek hozzánk, majd mennek tovább Románia felé. Itt, úgy érzik büntetlenül, felelősségre vonás nélkül bármit megtehetnek.

– A múltkor szóltam nekik, hogy tűnjenek el a földemről, erre közölték: ha nem fogom be a pofám, elvágják a nyakamat! Ezek után ki mer szembeszállni velük? – tette fel a kérdést egy másik gazda. – Gyakran azzal vágnak vissza, hogy nincs kiírva, hogy magánterület és nincs bekerítve. De az erdőt nem keríthetjük be! Tarthatatlan ez az állapot. Nem lehet őket azonosítani, hiszen rendszámuk nincs, sisak a fejükön és éjjel-nappal mennek, mint a vadállatok! Azokkal az erős gumikkal keresztülmennek mindenen, szinte fára másznak ezekkel a motorokkal. Szó szoros értelemben árkon-bokron áthajtanak. A napokban vetettük a napraforgót, már utat jártak ki benne a motorosok, felszántják a földet. Tehetetlenek vagyunk velük szemben.

Szegvári Zoltán a Duna-Dráva Nemzeti Park természetőre állította, hogy hivatalból üldözik a területen motorozókat.
– Az elmúlt években szaporodott meg a terepmotorozással, quaddal, endurózással összefüggő természetkárosítások száma, a ritka, védett állatok riogatása, a védett növények károsítása, a magánterület megsértése. Ennyi ideje jelzik is ezeket a földtulajdonosok, a Sefag szakemberei illetve a természetvédelmi őrök. A legnagyobb probléma ugyanis az, hogy a motorosok legtöbbször nem is tudják, mikor járnak védett területen. Fontos feladatunk a felvilágosítás, figyelmeztetés. Az természetesen alapvető dolog lenne, hogy például vetésbe, facsemetésbe, magánterületre nem mennek bele.

- Polgári természetőrök is járják motorral a területet, és megpróbálják kordában tartani a vadmotorosokat – mondta Szegvári Zoltán. – Minden bejelentésnek, ami védett területre vonatkozik utána nézünk, de nagyon nehéz ezeket a motorosokat, quadosokat tetten érni. Sokkal jobb motorokkal járnak mint mi és nagyon gyorsan lelépnek. Ha valahol megpróbáljuk megállítani őket, egyszerűen kikerülnek és eltűnnek. Azt pedig lehetetlen kiszámítani, hogy hol fognak újra fel bukkanni. A jogosultságunk csak a védett területre vonatkozik. Szántóföldön a gazda lenne hivatott feltartóztatni őket, de annyi jogosultsága sincs, hogy megállítsa a járművet. Hatósági eszközökre lenne szükség a szabálysértések megakadályozására.

Pénzbírság a szabálysértésért

Erdőrendészeti szabálysértést követ el aki olyan természeti területnek nem minősülő erdei úton, ösvényen, vagy erdőrészben jár, vagy járművel közlekedik, ahol a forgalmat a jogszabály tiltja, vagy ahol az erdő tulajdonosa (kezelője, használója) a forgalmat korlátozta, vagy megtiltotta pénzbírsággal sújtható. Ennek összege tízezer forintig terjedhet. A quad négy KW teljesítmény alatt segédmotornak, afölött pedig motorkerékpárnak minősül. Vezetéséhez érvényes vezetői engedély szükséges!

Forrás: Sonline