gyulaj zrtA hagyományosan évenként megrendezett szakmai napot, idén a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. Pincehelyi Erdészete bonyolította le, a Kisszékelyi vadászház gyönyörű környezetében, mely kiváló lehetőséget nyújtott a rendezvény számára.
A hely és a körülötte elterülő erdők, a szabadidő passzív és aktív eltöltésére is számos formát biztosítanak, minden ide látogató számára. A rendezvény célja, hogy az erdészetek lehetőséget kapjanak saját munkájuk átfogó megismertetésére, vendégelőadó meghívására és az erdész, vadász kollégák közötti szakmai verseny rendezésére.
A kollégák elméleti és gyakorlati feladatok során vetették össze a felkészültségüket. A versenyben mindenki felmérhette saját szintjét és feltárhatta azokat a területeket, ahol még érdemes továbbképeznie, fejlesztenie tudását. A feladatok: álló fa paramétereinek mérése, állomány leíróadatok becslése, fekvő fa választékolása, trófea súly és lőhetőség megállapítása. Az elméleti tudást egy teszt volt hivatott mérni.
A részvénytársaságon belül folyó munkák és eredmények ismertetése lehetőség arra, hogy a kollégák számára új irányt mutasson, illetve mások véleményét és kritikáit elemezve, a saját elképzeléseinken változtassunk.

A résztvevők számára bemutatott erdőterület, azon túl, hogy Kisszékely és a környékének a természeti „kincsét” jelenti, egy közel hét éve elkezdett folyamat eredményeit is hűen tükrözi. A közel tíz éve, még teljes mértékben tarvágással kezelt, mintegy 1000 hektáros erdőterületen, mára (akácosokat kivéve) szinte kizárólag természetes fokozatos felújításokra alapozott, erdőgazdálkodás folyik. A folyamat mindegyik állomása megtekinthető volt az érdeklődők számára. A mélyre ható változás, egy gyors szemlélet és módszerváltással indult (különösebb külső kényszer nélkül). Az időközben elkészült új erdőterv, a már elért kezdeti eredményeket beépítve, határozza meg a jelenlegi erdőtervi lehetőségeket. További célkitűzés, hogy a terület egy kisebb részén, a folyamatos erdőborítottság feltételeit biztosítva ez irányban is tegyünk lépéseket.
A nap során egy rögtönzött őzbak és dám hullott agancs bemutatóra is lehetőség nyílt. A hullott agancsok gyűjtése, mérése és adminisztrálása, többlet információt szolgáltat számunkra a meglévő gím és főleg a kiváló dám állomány minőségét illetően. Az itt található erdőterület egy „szigetet” képez a dám számára, melyet az 1960-as évek második felében telepítettek be. A folyamatos minőségi és mennyiségi kontroll, a legfőbb vadgazdálkodási feladat az erdészet számára.
A nap kötetlenebb részében az új Volkswagen Amarok, platós terepjáró tesztvezetési lehetősége is színesítette a rendezvényt.

Szi Benedek Sándor erdészetvezető