áttelepítik a kukázó medvecsaládotBefogták és áttelepítették hétfőn éjjel a Tusnádfürdőn garázdálkodó, kukázásból élő medvecsaládot. Az állatokat a szomszédos Vrancea megyébe szállították, ahol lakott területtől távol élhetnek – mondta lapunknak Both József, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség természetvédelmi osztályának vezetője.

Az akcióra Albert Tibor polgármester kérésére került sor, ugyanis a medvecsalád kezdett veszélyt jelenteni a lakosságra. Ezért az ügynökség engedélyt kért a minisztériumtól a befogásukra, és arra, hogy a tusnádfürdői vadásztársaság területéről a moldvai megyébe szállítsák őket.

Az anyamedve és két bocsa az állomással szemben található, bekerített szemétlerakót látogatta rendszeresen élelemszerzés céljából. A kukázó medvék, brassói társaikhoz hasonlóan, valóságos turistalátványosságnak számítottak, a fürdőváros látogatói esténként elsétáltak a szemétlerakóhoz, hogy lencsevégre kapják a „vacsorázó” négylábúakat. Többek között emiatt is vált szükségessé az állatok elszállítása, hisz fennállt a veszély, hogy az anyamedve bocsait féltve könnyen agresszívvé válik. Both József beszámolója szerint az állatokat két hétig megfigyelés alatt tartották, csapóajtóval felszerelt ketrecet készítettek ki számukra és megpróbálták becsalogatni őket. Ez hétfőn éjszaka sikerült is, akkor elaltatták, majd Vrancea megyébe szállították őket. A Hargita megyei szakember szerint az akciót a moldvai megye környezetvédelmi ügynökségének munkatársai vezették, akiknek nagy tapasztalata van ebben, hiszen ’95–96 óta foglalkoznak medvebefogással. A székelyföldi szakemberek besegítettek, a terepet biztosították az akcióhoz.

Az állatok befogása a Hargita, Kovászna és Vrancea megye által közösen elnyert Life Ursus projekt keretében zajlott, melynek célja a medvék és a lakosság közötti konfliktusok megelőzése – mesélte Both József. A 2013-ig zajló, összesen 550 ezer euró értékű projektből Hargita megyére 22 ezer euró jut, a pénzből az illetékesek különböző módokon próbálják elejét venni annak, hogy az állatok bejárjanak a lakott területekre, és kárt okozzanak a lakosságnak. Eddig hat, medvék által látogatott esztenát vettek körbe villanypásztorral, de megfigyelő kamerák révén új módszert alkalmaznak a vadak számlálására is, hogy valós képet kapjanak elszaporodásukról. A jelenlegi nyilvántartás ugyanis becslésen alapszik, Hargita megyében például 850–1050 egyed között változhat. Emellett a vadkárokat is megfigyelés alatt tartják, hogy véletlenszerű vagy rendszeres beavatkozásról van szó, mesélte a szakember.

Both József elmondta, a projekt keretében más, a tusnádfürdőihez hasonló akciót is készek lebonyolítani, amennyiben a lakosság vagy a helyi önkormányzat jelzi nekik a medveveszélyt.

Mint ismeretes, az elmúlt években Hargita és Kovászna megye számos településén jelentett gondot, hogy a medvék bejártak a falvakba, tönkretették a termést, megölték az állatokat. Tavaly Gyergyószentmiklóson a juhokat dézsmálta meg a városba merészkedő vad.

Forrás: Krónika