vége a vitánakA Gálosfa-Hajmás Földtulajdonosi Közösség tagjai jogosan vadászhatnak a Zselicben a számukra kijelölt területen. Erről döntött a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vadászati hatósága. A döntés két éve húzódó ügy végére tett pontot.

Megírtuk: a zselici vadászterület 18 ezer hektárán 14 éve vadásztat, vadgazdálkodik a SEFAG Zrt. Két éve gondolták úgy a földtulajdonosok, hogy a háromezer hektáros területükön ők akarják a vadászati jogot gyakorolni. Megalakították a Gálosfa-Hajmás Földtulajdonosi Közösséget, és kérvényezték a vadászati hatóságnál a vadászterület kijelölését. A SEFAG ellenezte a földtulajdonosi közösség megalakulását, úgy gondolták, a különleges rendeltetésű területnek, melynek egy része állami tulajdon – egyben kell maradnia.

Két évig tartó huzavona, bírósági ítéletek, fellebbezések, határozatok és azok visszavonása következett. Most a vadászati hatóság kijelölte a földtulajdonosi közösségnek a 2707 hektáros területet úgy, hogy a vadászterületet két vadgazdálkodásra alkalmas részre osztotta.
– A jövőben a 2700 hektáron a vadászközösség, a többin a SEFAG Zrt. vadgazdálkodik – mondta Pető Tamás a közösség jogi képviselője. – Háromezer hektár lehet a legkisebb vadászterület. Ám a vadászterületen biztosított a vadászati jog szakszerű gyakorlása, így a vadászati hatóság engedélyezte a minimálistól az eltérést.

Mivel a terület eddig vadászatra jogosulttal nem rendelkezett sérültek a vadászati törvényben előírt – az élőhely-, a vadvédelme, a vadkár megelőzése és megtérítése. A terület kijelölésével megszűnhet az az áldatlan állapot, hogy a gazdák nem tudtak kihez fordulni vadkárigényükkel.

Forrás: Sonline