bengáli tigrisKülönleges osztag felállításával kívánja megvédeni Banglades a végveszélyben lévő bengáli tigrist, amelynek legnagyobb, mintegy négyszáz egyedből álló populációja az indiai–bangladesi határ mentén húzódó Sundarban mangroveerdőiben él.
A háromszáz tagú egység többnyire a nemzeti park körül fog járőrözni. A döntés hónapokkal azt követően született meg, hogy tigrisbőröket és tetemes mennyiségű csontot foglaltak le a hatóságok – évtizedek óta ez volt a legnagyobb fogás. Mostanáig nem az orvvadászatot tartották a bangladesi tigrisállományt fenyegető legfőbb veszélynek, az idei eset azonban felkeltette a gyanút, hogy szervezett orvvadász banda garázdálkodik a mangroveerdőben.

Az illetékes hatóság elismerte, hogy nincs elég emberük, forrásuk és gyakorlatuk, hogy szembeszálljanak a vadorzókkal, akik egyre kifinomultabb módszerekkel állítanak csapdát a tigriseknek. Haszán Mahmud, a bangladesi környezetvédelmi és erdészeti miniszter régóta esedékesnek nevezte az új természetvédelmi különítmény felállítását – közölte a BBC hírportálja.

Az állatvédelmi egységet (Wildlife Crime Control) nagyrészt egy 36 millió dolláros világbanki hitelből hozzák létre. A különítmény feladata lesz a mindinkább elharapódzó illegális vadállat-kereskedelem megfékezése is. Tagjait kiképezik, és megfelelő felszereléssel látják majd el.

Ebben a hónapban a bangkoki repülőtéren Bangladesből érkező bőröndökben édesvízi teknősök és krokodilok százait foglalták le a vámtisztviselők.

Forrás: MTI