lada nívaAz év második felében korszerűbb terepjárókat kapnak a megyei kapitányságok.
A néhány meglévő Lada Niva ugyanis kevés a fatolvajok, vadorzók és présházfeltörők elfogásához. Az év második felében új terepjárókat kapnak a Tolna megyei rendőrkapitányságok. A bejelentést dr. Kovács Zoltán, a megyei főkapitányság rendészeti igazgatója tette egy tamási fórumon.

A külterületeken, a rossz minőségű földutakon nem tudják nyakon csípni a terepjárós bűnözőket a rendőrök, ha nincs megfelelő járművük.

Az igazgató azt is elmondta, hogy a műutakon megállják a helyüket a rendőrautók, de a terepen nem versenyképesek.
Tolna megyében mindössze 4-5 terepjárója van a rendőrségnek, s azok is elég korosak. Ráfér a járműállományra a frissítés. Előreláthatólag minden kapitányságra és minden rendőrőrsre jut egy-egy terepjáró. A bonyhádi kapitányság működési területén pillanatnyilag egy terepjáró sincs. Dr. Marcsek Sándor kapitány tájékoztatása szerint volt Nivájuk, de a sok műszaki probléma miatt leadták.

Pedig nagy szükség lenne a terepen való mozgásra, mert viszonylag sok az illegális fakitermelés és a présházfeltörés. A járőrautók a sáros-gödrös földutakon használhatatlanok. 

A tamási kapitányság ebből a szempontból kedvezőbb helyzetben van, mert két terepjáróval is rendelkeznek. Az egyik Tamási, a másik Simontornya térségében dolgozik. Dr. Bognár Szilveszter kapitány úgy látja, hogy még három ilyen autó elkelne a működési területükön, mert minden körzeti megbízotti csoport kiterjedt külterületekkel rendelkezik. Iregszemcsére és Gyönkre is kellene terepjáró, s még egy Tamásiba.

A bűnözők üldözése nehéz terepen csak korszerű járművekkel lehet eredményes. A közelmúltban együttműködési megállapodást kötöttek a gyulaji erdészettel.

A fatolvajok és a vadorzók kézrekerítéséhez nélkülözhetetlen a terepen is jól mozgó jármű. Az év második felében korszerűsödik a rendőrségi járműpark. Arról, hogy az esetlegesen feleslegessé váló régi terepjárókat átadják-e a polgárőrségnek, egyelőre nincs döntés.

Forrás: Teol