néhány napos gemenci gímszarvasborjúA Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjának Nagyrezéti Vadmegfigyelőjében megtekinthetők a néhány napos gímszarvasok.
A világrekorder gímszarvasok hazájában, Gemencen, a társaság Ökoturisztikai Központjának Nagyrezéti Vadmegfigyelőjében gímszarvas borjak születtek. A kis gímszarvas borjakat bárki megnézheti. A közel háromhektáros területen élő gímszarvasok nagyon közelről is tanulmányozhatók, egy vadmegfigyelő torony tetejéről pedig madártávlatból az élőhely is jól látható. A büszke gímszarvas tehenek örömmel nevelik az újszülött, de már szaladgáló borjakat.

Pörbölyön, az erdőgazdaság Ökoturisztikai Központjából mintegy 15 perces sétával elérhető Vadmegfigyelőben néhány napja két gímszarvas borjú is született. Kellemes séta a felnőtteknek, izgalmas, sokat ígérő kirándulás a gyermekeknek. Így lehet röviden összefoglalni az Ökoturisztikai Központból kevesebb, mint 1 km-re található Vadmegfigyelő által nyújtott élményeket. Itt közvetlen közelről szemlélhetik meg a kicsik és a nagyok a Gemenci erdő világhírű nagyvadját, a gímszarvast, és a most született szarvasborjakat is. A közel háromhektáros körbekerített területen élő erdei állatokat egy vadmegfigyelő toronyból is nyomon lehet követni. Az Ökoturisztikai Központból a zöld vaddisznó piktogramot követve könnyedén lehet megközelíteni ezt a természeti látványosságot.

A gímszarvas tehenek 2–4, a bikák 5–6 éves korban érik el az ivarérettséget. A párzási időszak szeptemberben és október elején van. Amikor az üzekedési időszak szeptemberben megkezdődik, különösen az alkonyati és esti órákban, az erdőkben messzire hangzik a zengő szarvasbőgés. A megtermékenyített tehenek bár vemhesek, a borjak csak májusban vagy júniusban jönnek a világra. A vemhességi idő 240 nap, a tehén egyetlen borjút hoz világra, az ikerszülés nagyon ritka. Az újszülött borjú körülbelül 15 kilogrammos. A borjú rejtekhelyen fekszik, anyja eleinte csak szoptatáskor látogatja. Az anya 6–8 hónapig szoptatja borját. A borjú a legközelebbi ellésig anyjával marad, és többnyire utána is annak a csapatnak a tagja marad, amikor tehén lesz belőle. A fiatal bikák a bikacsapatokhoz csatlakoznak.

Forrás: ForestPress