vaddisznóIdén sem kerülik el Gyergyó környékét az élelem után kutató, és ezáltal a termőföldeken nagy károkat okozó vaddisznókondák. A csomafalvi községházára több mint 16 panasz érkezett ezzel kapcsolatosan.
A károk felmérésekor megállapították, előfordult, hogy az okozott kár 30%-os volt, de olyan eset is, amikor a termést 100%-ban tönkretették.

A helyzetfelmérésre bizottságot hoztak létre, melynek tagjai között ott volt András Sándor, a csomafalvi katasztrófaelhárítás illetékese, Abos Sándor, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség képviselője, illetve Brassóból is érkeztek szakemberek. Az állatok leginkább a faluvégeken található földterületeket túrták fel, többek közt a Szederpataka és a Mohos végén levőket. Mind a 16 esetet egy hónap leforgása alatt jelentették.

Jánosi-Borsos Attila csomafalvi alpolgármester szerint az elmúlt években is volt példa vaddisznó által okozott károkra, de nem ilyen gyakran, mint idén. Sőt, a vaddisznók olyan helyekre is elmerészkedtek, ahová eddig nem, ilyen például a Csomafalva és Újfalu között levő Nagymező. A legtöbb esetben pityókaföldeken okoztak nagyobb károkat, de pár esetben a vetést is tönkretették. Egyre jobban elszaporodnak, és bátrabbak lesznek a vaddisznók, aminek a termés látja kárát.

Portik György, a gyergyói vadász-sporthorgász egyesület vezetője elmondta: Csomafalva környékén sok, vaddisznó által okozott kárról értesültek. Hozzátette azt is, ha vadászidény alatt nem tudják kilőni őket, akkor elhúzódnak valahová, ugyanis vadászidényen kívül csak speciális engedéllyel lehet kilőni. Júniusban kettő, júliusban pedig egy újabb vaddisznó kilövésére tettek le kérést. Eddig nem érkezett válasz, bár a megye más részein adtak már ilyen engedélyeket. Az elmúlt időszakban a vadászok több alkalommal kimentek vaddisznójáráskor, de engedély nélkül a riasztásként leadott levegőbe lövésen kívül, nem tehettek semmit. Portik megjegyezte, hogy a gazdák nagy része nem tesz semmit a vaddisznók ellen, pedig elsősorban nekik lenne érdekük a vadakat távol tartó villanypásztorok kihelyezése.

Portik Görgy felhívja a gazdák figyelmét, ha vaddisznókárokat tapasztalnak, írásban értesítsék őket és a helyi polgármesteri hivatalokat is. A csomafalvi alpolgármester is arra biztatja a lakosokat, hogy hasonló esetekben bátran nyújtsák be panaszaikat a hivatalba, hogy a károkat az arra szánt összegekből pótolhassák. A panaszlevelek benyújtása, illetve a károk felmérése után kormánypénzből részesülhetnek kárpótlásban a vaddisznó által károsított földek birtokosai.

A gyergyói vadász-sporthorgász egyesület vezetője elmondta, az illetékes brassói környezetvédelmi hivatal éppen a napokban kért tőlük egy helyzetjelentést, ami összesíti a helyi vadkárokat. A környező falvak polgármesterei most dolgoznak ezen, ami alapján remélhetőleg döntenek a kilövési engedélyekről, a medvék esetében pedig az altatásról, elszállításról.

Forrás: Szórakozás.szh.ro