viharkár gyulajAz elmúlt napok természeti csapásai nem csak Tamásit sújtották, hanem a várost övező, illetve az attól távolabb lévő erdőket is. A terület gazdái, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. szakemberei megkezdték a károk felmérését, helyreállítását.

Az erdészek elmondták, hogy az özönvízszerű felhőszakadás, a vihart kísérő jég és orkán erejű szél néhány óra alatt óriási károkat okozott az erdőgazdaság vadászati berendezéseiben, kerítéseiben.

A vihar július 20-án éjszaka, kora hajnali órákban érkezett meg a területre, majd reggel tombolta ki magát a legjobban. A sávokban 80-100 km/h széllökésekkel kísért eső és jégverés Kurd, Csibrák és Mucsi községhatár egyes részeit szinte járhatatlanná tette. A kicsavarodó fák kerítéseket döntöttek le, az erózió okozta iszapfolyam földutakat, nyiladékokat tett járhatatlanná, nem beszélve a szállított hordalékról, mely kerítéskapukat tört át és torlaszolt el az erdészet területén. Az átlagos júliusi, egész havi csapadékmennyiség 4-5-szöröse hullott alá pár óra leforgása alatt. A kurdi meteorológiai mérőállomás jelentése szerint reggel 7:30-tól 8:00-ig 58,7 mm csapadék esett a területre, mely az átlag havi mennyiség közel 4-szerese.

Az utak, nyiladékok kimosása, vagy éppen iszappal és hordalékával történő elárasztása miatt a területekre kijutni csak nehézkesen tudó Gyulaj Zrt.-s szakemberek lapáttal tudták merték a pingpong-labda nagyságú jeget. A berendezésekben és létesítményekben keletkezett műszaki károk mellett felbecsülhetetlen a természetben okozott kár. A szél és a jég együttes ereje a még zöld makktermést verte le, veszélyeztetve a következő évek természetes erdőfelújításait. A termőföldek kultúrái, főleg a kukoricavetések levelüket vesztve szinte csupasz árboc rengetegként merednek az ég felé. A zrt. erdészeteinek dolgozói reagálva a rendkívüli eseményekre azonnal megkezdték a károk felmérését és lehetőség szerinti kármentesítést. A munkát nehezíti a területek megközelíthetetlensége, a sok esetben még a közutakon és települések belterületein is tapasztalt károk, fabedőlések, vízkimosások, vezetékleszakadások sokasága, s a napok óta tartó esőzés.

Forrás: Hír6