vadászJobb szezonra számítanak az idén a Békés megyei vadászok, mint a tavalyi volt - közölte a megye fővadásza.

A megyében a törzsállományok ugyan alacsonyabbak, mint a tavalyi, ám a szaporulat jóval kedvezőbb, így ha nem jön közbe rendkívüli időjárás, akkor a vadásztársaságoknak még pénzügyi tartalék képzésére is lehetőségük nyílhat - mondta Zuberecz Tibor.

A mezei nyúl állománya a tavalyi 120 ezresről 78 ezerre csökken a csapadékos tavaszi időjárás miatt, ugyanakkor az őzek állománya változatlanul megközelíti a 30 ezret. Őzből az idei szezonban hatezret terveznek kilőni, 2050-et már el is ejtettek a vadászok. A kilőtt vadak trófeájának közel 20 százaléka kapott érmet.

Enyhén, de tovább növekedett a vaddisznó törzsállomány, elérte az 1050 darabot, ami gondot is okoz, hiszen ezek az állatok sok kárt okoznak a mezőgazdasági termelőknek. A fővadász becslése szerint az idén már több száz vaddisznót kilőttek a vadászok, ám vélhetően mégsem fog csökkeni az állomány, mert egy-egy koca 4-6 malacot is ellik.

A fácán természetes szaporulata hasonló a 2010-es esztendőhöz, az idén is 80 ezer darab, ezért a vadgazdálkodási társaságok 2011-ben 160 ezer fácánt tenyésztettek és helyeztek ki. A megye 78 vadászati joggal rendelkező társasága jobb eredményre számít, mint a tavalyi nullszaldós gazdálkodás. Egyrészt a jó szaporulat miatt, másrészt pedig az élőállat-exportnak, valamint a külföldi bérvadászoknak köszönhetően.

Az idén visszaesett a Spanyolországból érkező vadászok száma, ám őket pótolták a német nyelvterületről és a skandináv országokból érkezett vadászok. Jelentősen megemelkedett ugyanakkor a Szlovákiából érkezett vendégek száma - mondta egyebek mellett Zuberecz Tibor.

A megyei vadászok egyébként szeptember 3-án Orosháza-Gyopárosfürdőn tartják meg, immár 21. alkalommal a megyei vadásznapot. A nap során összemérik főzési, céllövési és szakmai tudásukat, közben számtalan szórakoztató programot is szerveznek a nem vadász érdeklődők számára is.

Forrás: MTI