dámszarvasKiemelt fontosságúak az elkövetkező hónapok. Alig kezdődött el a szarvasbőgés, a jó vadgazda már a következő erdei eseményre gondol.
A dámvad párzási, üzekedési időszaka - vadásznyelven barcogása - jellemzően október hónapban zajlik. A párválasztó rítus során - a gímszarvassal ellentétben - a dám tehenek keresik fel az úgynevezett lékekben, azaz a kis helyen csoportosuló dámbikákat, amelyek maguk kaparta teknőkben, jellegzetes hangot hallatva, barcogva versenyeznek a „hölgyek” kegyeiért. A preferált barcogókban előfordulhat, hogy akár 30-50 bika is összesűrűsödik, nem is beszélve az őket kerülgető tehenek, ünők zavarba ejtő forgatagáról. A párválasztás a bikák közötti összecsapásoktól sem mentes, kiváltképpen a zsúfolt részeken. A több héten át tartó strapában a bikák testtömegüknek akár a 25-30 százalékát is elveszthetik.
A SEFAG Zrt. vadgazdálkodásában ezen időszak kiemelt fontossággal bír, hiszen a megye dámállományának kétharmada az erdőgazdaság vadászterületein található. A részvénytársaság éves, 2000-2200 egyedet kitevő dámterítéke országos szinten is kiemelkedő szám, amelyhez döntő részben a Lábodi vadászterület járul hozzá. Az ország legnagyobb vadászterületén 250-300 dámbikát ejtenek el évente, de a barcsi és a szántódi terület is komoly lehetőségekkel bír október hónapban. A dám- vad mennyiségéből, aktivitásából és a szakszemélyzet felkészültségéből is adódó siker a vadászatok során szinte 100 százalékosnak mondható.

Forrás: Somogyi Hírlap