szarvaspörköltA kürtösök hívó jelére vadászok és vendégek sereglettek össze az V. Kaposvári Állattenyésztési Napok szombat délelőttjén.
A Magyar Vadászok Himnuszának meghallgatása, valamint a vadaknak járó tiszteletadást követően kezdődött a megnyitó. Minden elejtett vadnak, legyen az akár apró-, akár nagyvad, kijár a végtisztesség. A vadászkürt – mint az egykori harci kürtök kései utóda – ma is fontos segítője a vadászat szervezésének, a megfelelő hangulat megteremtésének, illetve a végső tiszteletadásnak.

Hogy mi is a rózsa, a szemág, a jégág vagy éppen a gyöngyözés, talán kevesen tudják, pedig a szemet gyönyörködtető szarvasagancs összehasonlításához ezekkel a fogalmakkal is tisztában kell lenni. Éppen ezért az egyetem szakemberei a laikus érdeklődőknek nyílt trófeabírálatot, magyarázatokkal egybekötött rövid mustrát szerveztek.

A programon belül a vadgazdálkodás és a vadgasztronómia kapott kiemelt hangsúlyt. A szervezők másodszor hirdettek vad- és halfőző bajnokságot, melyen az országos és a megyei közélet, valamint a média szereplői álltak bogrács mögé, de a győzelem reményében az egyetem is kiállított egy öregdiák csapatot. A nevező 12 csapat mindegyike öt kiló szarvashúst vagy halat kapott, amit egyéni ízesítéssel varázsoltak pörköltté vagy halászlévé. Olyan neves szaktekintélyek előtt kellett bizonyítani tudásukat, mint a világhírű szakács – a zsűri elnöke – Kocsonya Kálmán, Seregi János, az MFB Agrár- és Zöldbank Főigazgatóság ügyvezető igazgatója, Jakó Gergely, a Somogy megyei Közgyűlés alelnöke vagy Kemény Dénes, a magyar vízilabda válogatott szövetségi kapitánya.

A halas étkek közül a zsűri a legjobbnak a Kaposvári Egyetem öregdiákjainak a főztjét ítélte, míg a vadhúsok között a Somogyi Hírlap csapata vitte el a pálmát, a fekete tölcsérgombával ízesített szarvaspörköltjével. A zsűri külön értékelte a helyszínen szaggatott és bográcsban főzött nokedlit.

Forrás: mmgonline