népszerű a hurkolás az orvvadászok körébenAz orvvadászat egész évben virágzik, vannak azonban módszerek, amelyek főleg ősszel és télen népszerűek. Ilyen a hurkolás – mondta a Kossuth Rádiónak Széll István, a Csongrád Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) vadászati és halászati osztályának vezetője.

A hatóságok és a hivatásos vadászok folyamatosan területen vannak, hiszen ősszel és télen mindig több az orvvadász.
Az elpusztult állat nagyon gyorsan megromlik, ezért nincs értelme a nyári hurkolásnak – magyarázta Széll István. A Dél-Alföldön az orvvadászok kedvenc célpontja a fácán és a mezei nyúl, a nagyvadak közül pedig leggyakrabban az őz esik áldozatul. A felderítés aránya ugyanakkor alacsony, a vadászati hatóság évente csupán 5-10 eljárást tud indítani. Széll István rámutatott, nemcsak a vadászjeggyel nem rendelkező orvvadászok jelentenek gondot, hanem bizonyos esetekben a fegyvertartási engedéllyel rendelkező vadászok is.
A hurkolásos orvvadászatot a törvény szigorúan bünteti. Mivel állatkínzásnak minősül, a bűncselekmény akár 2 évig terjedő börtönbüntetéssel is sújtható – hívta fel a figyelmet az osztályvezető.

Forrás: Agromonitor