lecsapolták a területetMi a fontosabb, a vadászat vagy a védett madarak élőhelye? Lecsapolták a Nagyberek egy részét, mert a működtetőnek nem volt egyértelmű, hogy a vízimadaraknak víz kell.

Mind a Hubertus Bt., mind pedig a környezetvédelmi főfelügyelőség felelősségét megállapította a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa, Fülöp Sándor vizsgálata, még szeptemberben, a Balaton Nagy Berek egy részének lecsapolása ügyében. A védett madarairól híres és nemzetközi védettség alatt álló, Nekotának nevezett lápos élőhelyről, ugyanis a területet kilencvenkilenc évre bérbevevő társaság elvezette a vizet, hogy ott legeltetni illetve vadásztatni tudjon.

A gázlómadár az vízben gázol

A vizes élőhely természetvédelmi céloknak megfelelő vízborítottságát az első fokon eljáró, vízkormányzásért felelős hatóság – a nemzeti park szakvéleménye alapján – 2009-ben határozta meg. A Hubertus Bt. azonban panaszt nyújtott be a döntés ellen a környezetvédelmi főfelügyelőségnél, ahol aztán, egy évvel később mulasztások sorozata történt, és ezek vezettek a természetkárosításhoz – tartalmazza Fülöp Sándor jelentése. A főfelügyelőségnél ugyanis utasították a helyi hatóságot az előírások megváltoztatására – tette hozzá Zlinszky János, a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Irodájának stratégia és tudományos főosztályvezetője.

Azok az indokok, amelyekkel megsemmisítették a helyes vízkormányzást előíró első döntést, mondvacsináltak – fogalmazott a szakember, aki megjegyezte: az eredeti előírások mellett nem lehetett volna leengedni a madarak alól a vizet, vagyis lecsapolni a terület egy részét. Ha egy terület, mint vizes élőhely, magyar és nemzetközi természetvédelem alá kerül, akkor „az egy általános iskolás tankönyvi szintű evidencia, hogy ott víznek kell lennie”. „Tehát nem kell a nemzeti parknak tanulmányokat végeztetnie azért, hogy valaki más mondja azt, hogy ott pont víz kell. Hát, a vízimadárnak víz kell, a gázlómadár az vízben gázol” – mondta a szakember. A zöld ombudsman főosztályvezetője szerint azon lovagolni, hogy nincs kellőképpen bizonyítva, hogy a vizes élőhelyre víz kell, nagyon álságos viselkedés, érthetetlen, hogy ilyen egyáltalán, hogyan fordulhat elő – mondta a szakember.

Zlinszky: A hatóság épp az ellenkezőjét tette, mint ami a dolga

A végső soron megszületett helytelen határozat szakmai hibáktól hemzseg, ám az hogy a terület megszűnt vizes élőhelynek lenni, a főfelügyelőség és a használó együttes hibája – tette hozzá Zlinszky János. „A főfelügyelőség tulajdonképpen az ellenkezőjét tette annak, amiért létrehoztuk és működtetjük.” A szakember úgy véli, a környezetvédelmi hatóság a működtetőt, tehát a Hubertus Bt-t olyan engedélyhez jutatta, amely az év kilenc hónapjában kötelezően előírta, hogy a cég eressze le a vizet az egész területről. A rossz határozat az év további három hónapjában is csak megengedte, hogy – ha a vállalkozásnak úgy tetszik –, akár vizet is tarthassanak a védett részeken. A Hubertus Bt. azonban a hatósági engedély ellenére sem engedhette volna le a vizet, mert a védett állatok életét nem szabad megzavarni, aki ezt megteszi, törvénysértést követ el. Ezzel együtt is, álságos dolog csak a terület használójára mutogatni az ügyben – tette hozzá Zlinszky János.

Fegyelmik, kirúgások

A Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkárságán azt közölték a Hajnaltájjal, az ügy miatt már több fegyelmit is kiosztottak, sőt elbocsátás is történt. Mivel azonban még jogi stádiumban van az eljárás, nyilatkozni egyelőre nem szeretnének államtitkárság részéről.

Hubertus: cél a környezet és a gazdálkodás egészséges szimbiózisa

A Hubertus Bt. közleményben reagált. „A magasabb vízszint nemcsak a környékbeli gazdák tevékenységét veszélyezteti, idővel lakott települések, majorságok is víz alá kerülhetnek, hiszen a jelenlegi védelmi rendszer nem alkalmas sokkal nagyobb vízmennyiség megtartására. A vízszint emelésével az M7-es autópálya biztonsága is megkérdőjeleződik, és megszűnik a Nekota tavaszi vésztározó funkciója, amelynek pótlásáról a hatályos jogszabályok szerint egyidejűleg gondoskodni kell. Az elmúlt közel húsz év alatt a Hubertus Bt. tevékenységét mindenkor a korrektség és a jogszabályok tisztelete határozta meg. A Hubertus azt szeretné tenni, amihez ért: minőségi gazdálkodást, mindezt úgy, hogy fenntartsa a környezet és a gazdálkodás egészséges szimbiózisát, valamint munkát és megélhetést biztosítson a környékbelieknek” – tartalmazza a Hubertus Bt. közleménye.

Hallgassa meg!

Forrás: MR1 Kossuth