vadveszély, vadbalesetAz átlagosnál nem történt több vadgázolás az idei vadveszélyes időszakban Baranyában, amely az őszi betakarítások végeztével le is csengett.
Vannak azonban olyan útszakaszok, ahol egész évben különös figyelemmel kell autózni. Megéri körültekintően vezetni, a kötelező biztosítás ugyanis nem fizeti a kárt, gázolás esetén farzsebből kell virítanunk a kártérítést a vadásztársaságnak.

Az őszi betarakítások végeztével lecsengett a frekventáltan vadveszélyes időszak - mondta el a Pécsi STOP-nak Gondos Gyula, a Baranya Megyei Vadászkamara titkára. A vadnak visszaesik a migrációs körzete, a learatott, lábon álló termények már nem csábítják a szántóföldekre, visszaváltanak az erdőbe.

Dacára a vadgazdaságok munkájának, idén is, mint minden évben több vadgázolás történt a megyében. Október 30-án Birján közelében ugrott féktávolságon belül egy autó elé egy szarvas az 57-es főúton. A balesetben személyi sérülés nem történt, a szarvas elfutott, az autóban negyedmillió forint kár keletkezett. Ezelőtt néhány nappal Mohács közelében kentek a szélvédőre egy szarvast, október 20-án pedig Mohács és Szajk között gázoltak halálra egy pórul járt agancsost. Szintén októberben történt, hogy több állat is kirohant egy Vajszló és Lúzsok között haladó autó elé. A sofőr bár vészfékezett, az ütközést nem tudta elkerülni. A szarvasok megúszták és szétszéledtek, a járműben közel félmillió forintos kár keletkezett.

Gondos szerint nincs összegszerű kimutatás a vadgazdaságoknak ily módon keletkezett káráról, de nem történt több ilyen jellegű baleset az átlagosnál. Hozzátette: gázolás esetén nem is az a néhány tízezer forintnyi, elvesző vadhús miatti kár a meghatározó, hanem az állat tenyészértéke. Egy szarvasbika esetén ez több százezer forintot is jelent - tette hozzá. A titkár elmondta: az utóbbi években preventív jelleggel a megye veszélyes útszakaszai mentén csökkentették a vadállományt, de vannak olyan részek - mint a 6-os út mecseknádasdi szakasza -, melyeknél óhatatlanul meglepheti az autóst egy párzási lázban égő, vagy éppen táplálékért böngésző állat. Az autósoknak minden esetben kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a táblával jelölt vadveszélyes területekre, ilyen helyeken különös óvatossággal kellene vezetni, de a sofőrök sok esetben fittyet hánynak a figyelmeztetésre, nemhogy lassabban, de a megengedett sebességnél sokszor jóval gyorsabban közlekednek - mondta Gondos.

A Pécsi STOP biztosítási körökből származó információja szerint amennyiben egy autós a táblával jelölt területen belül üti el a vadat, meg kell térítenie a vadászatra jogosult szerv ily módon keletkezett kárát. Ezt - hacsak nincs egy ilyen esetet is rendezni tudó CASCO - zsebből kell kiegyenlítenie, ugyanis a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás erre nem terjed ki. Amennyiben a táblán kívül ugrik a szabályosan haladó autó elé a vad, és az bizonyíthatóan egy vadásztársasághoz tartozik, a sofőrnek lehetősége van a társaságot perbe fogni.

Forrás: Pécsi Stop