németjuhászNem maradt semmim, panaszolta portálunknak az a férfi, akinek juhait egy héten belül kétszer támadták meg, s marcangolták szét vicsorgó kóbor kutyák.
Lövések is dördültek a sótonyi hegyen. A sótonyi hegyen november 12-re virradóra négy juh szétmarcangolt testére bukkant a tulajdonos. Az esetet jelentette a rendőrségen, s akkor még csak feltételezték, hogy nagytestű kutya támadhatta meg az állatokat.
Steininger Károly, a juhok gazdája álmában sem gondolta, hogy az eset megismétlődhet. Szombat reggel azonban három nagytestű németjuhász a szeme láttára marcangolta a juhait.
Hétfőn délelőtt a tulajdonossal együtt mentünk ki a támadások helyszínére.
- Lelkileg teljesen megtörtem  - mondja Steininger Károly -, ha ránézek a szőrcsomókra és a vérre, felmegy a vérnyomásom.  - Múlt héten a birkák kitörtek a karámból, megpróbáltak elmenekülni a kutyák elől. A nagytestű ebek azonban utolérték őket, s széttéptek négy juhot. Volt közülük, amelyik még élt, nekem kellett megszabadítanom a szenvedéstől. Nem kívánom senkinek, hogy a féltve őrzött állatait magának kelljen átsegíteni a másvilágra.

A tulajdonos hozzáteszi, éppen most várta a szaporulatot, így annak is örült, hogy az első támadás után két juhot sikerült megmentenie. Át is költöztette az állatokat egy új helyre, melyet saját maga épített. A fából készült épületet magas kerítés vette körül, a kutyáknak azonban ez nem jelentett akadályt. Először a kerítésen át kapták el a birkákat, az életükért való küzdelem nyomai most is látszódnak a meghajlott drótokon. Egyikük lábát a dróton keresztül rágták le a kutyák, vértócsa és a megmaradt csonk árulkodik az eset borzalmas részleteiről. Egy ebátjutott a magas kerítésen, s bentről támadt a juhokra.
Éppen meg akartam etetni a birkákat - folytatja Károly -, amikor meghallottam a kutyaugatást. - Eldobtam mindent, s rögtön szaladtam a juhokhoz. Akkor láttam, hogy három németjuhász kergeti és marcangolja az állataimat. Megpróbáltam elzavarni a kutyákat, ám  vicsorogva indultak el felém. Vadász vagyok, s az engedéllyel tartott lőfegyverem éppen a hátamon volt. Ez mentette meg az életemet. Nem tehettem mást, lelőttem a kutyákat. Két kutya elpusztult, a tetemük még a földön hever, hátha jelentkezik értük a gazdájuk. A harmadik eb elfutott. Nekem pedig nem maradt már semmim.

PÉNZBEN NEM FEJEZHETŐ KI A KÁR
Steininger Károly, ha pénzben ki lehetne fejezni a veszteséget, akkor félmillió forintra tenné a kárt. Az anyagiak azonban nem kárpótolják őt. Azt mondja, sokat köszönhet a helyieknek, akik az első eset után a megriadt juhokat segítettek összeterelni, s a rendőröknek, akik gyorsan a helyszínre siettek. A sótonyi lakos feljelentést tett a rendőrségen, s bejelentette az önkormányzatnál is az esetet. A rendőrség az ebek tulajdonosai ellen indított szabálysértési eljárást.

Forrás: Vas Népe