vaddisznóVaddisznók terítéken. Társasvadászatra hívta támogatóit a Széchenyi Zsigmond középiskola.

A marcali fenntartású somogyzsitfai Széchenyi Zsigmond középiskola vadászatra is jogosult. Az intézményhez 5300 hektáros vadászatterület tartozik. Két nagyvad társasvadászatot szerveznek: az egyiket november végére, a másikat december közepére időzítik.

Markhard József intézményigazgató elmondta, azon támogatóikat látják vendégül, akik a középiskola szakképzési alapjához rendszeresen hozzájárulnak: egyrészt megköszönve a támogatást, másfelől pedig ápolják a kapcsolatokat is.
–Az elmúlt három évben emelkedett a hozzájárulás mértéke: 32 millió forinttal kezdtünk, az idén várhatóan 50 millió forint felett zárunk – tette hozzá Markhard József.

– Nekem két okból is szimpatikus a somogyzsitfai középiskola – kezdte Birgés Tibor, a jászberényi Ferro-Press tulajdonosa. – Olyan szakmákat tanítanak, melyek az országban hiányszakmák. A másik, hogy a kihalóban lévő, régi mesterségeket is - mint például kádár - tanulhatnak itt a diákok. A jászberényi cég, úgy évi négy-ötmillió forintot ad a szakképzési alapba.

A támogatók közül 25-en vettek részt a társas nagyvadászaton. Mindenkinek nem volt szerencséje, de így is sikeresnek mondható a hajtás: 17 vaddisznó volt az esti terítéken. A lőtt vadakat az öreglaki vadfeldolgozóba szállították.

Keresett nagyvadak az uniós piacon

Az öreglaki vadfeldolgozó átlagosan 1400 tonna lőtt nagyvadat vásárol fel évente, ahol teljesen konyhakészre darabolják az összes vadat. Az egész Dunántúlról érkezik nagyvad, viszont a feldolgozóból kikerülő vadhús mennyiségnek úgy tíz százaléka megy csak vissza magyar piacra. Buzánszkyné Láng Mónika ügyvezető igazgató elmondta: legyen akár őz-, vaddisznó-, vagy szarvashús, mindegyik keresett volt az idén az uniós piacokon.

Forrás: Sonline