vaddisznó vadászatNincs veszélyben a kilövési terv. Február végéig tart a vadászati szezon hazánkban, a legtöbb társaságnál azonban már majdnem befejezettnek tekintik az évadot.
Ez abból is adódik, hogy a kilövési tervet többnyire teljesítették, a túllépéséhez pedig külön engedélyt kell kérni.
A Parasza-Kerkamente Vadásztársaságnál a tél leghidegebb napját választották ki az egyik társas vadászatra, szombaton reggel -11 fokot mutatott a hőmérő. A 15 angol vendégvadász azonban nem hátrált meg, a csontig hatoló hideg szelet külön kihívásnak tekintették. Vaddisznóra mentek, de a szabályzat szerint rókát is ejthettek. Előbb a Szentgyörgyvölgy melletti területet járták át, ahol a megelőző napokban több vadkant is láttak helybéliek.
- Az angol vadászok közül egyre többen fedezik fel maguknak Magyarországot - tudtuk meg Mihael Safarictól, aki a horvát nemzetiségű, de Nagy-Britanniában élő Tomo Sveticcsel együtt invitálta Magyarországra a vendégeket. A szervezők azt is hozzátették: néhány napja Vas megyében vettek részt egy sikeres programon, majd onnan érkeztek Zalába, ahol a tervek szerint két napot töltenek el.

Zala megyében 52 vadászterület van, ennek többsége, mintegy 42 ezer hektár a Zalaerdő Zrt. öt erdészetéhez tartozik. A többi társaság eltérő nagyságú területeken végzi a vadgazdálkodási tevékenységét. Vasárnap a Lenti Szabadság Vadásztársaságnál is tartottak egy záró terelővadászatot, amire előzetesen 16 vadász jelentkezett, ám végül csak tizenegyen jelentek meg. A társaság fővadásza, Rákos Csaba azt mondja, érthető, hogy többen meggondolták magukat, az időjárás ugyanis alaposan megnehezíti a dolgukat, hiszen csak a szemükre hagyatkozhatnak, az erős szél teljesen elnyomja az állatok mozgásának zaját.
- Szarvasbikára január 31-ig lehetett vadászni, viszont a tarvad szezonja még tart, akárcsak a vaddisznóvadászaté - tette hozzá Rákos Csaba. – Eredményt ezért még nem tudunk mondani, a tervet azonban teljesíteni fogjuk. Egy hete is tartottunk kisebb terelővadászatot, ott két kan és három süldő került puskavégre.
A lenti társaságnál az elmúlt időszakban több társas vadászatot is tartottak. Az egyik legsikeresebben bajon vendégvadászok vettek részt, akkor 14 vaddisznó, valamint egy szarvastehén került puskavégre. A lentiek külön sikernek tartják, hogy öt vadászt is avathattak, azaz a vendégek közül öten a Zalában ejtették el első vaddisznójukat.
Balogh Ferenc két társaságnak is tagja. A férfi azt mondja, a vadászatot sportnak tekinti, számára kikapcsolódást jelent. A napi gondokról tudja elterelni a figyelmét akkor, ha kimegy a lesre.

- Akkor sem érzek csalódást, ha egyetlen lövést sem adok le - mondja. - A vadászat egy fura kapcsolat ember és állat között. Arról szól, hogy mikor melyik tudja legyőzni a másikat. Ha az állat túljár az eszemen, kicselez, akkor ő a nyertes.
Balogh Ferenc hozzáteszi, legszívesebben vaddisznóra megy, de lőtt már szarvasbikát is, illetve az apróvadat, a nyulat vagy a fácánt sem veti meg. Azt mondja, a jó vadász egyik fontos tulajdonsága a mértékletesség, ő legalábbis ezt az elvet vallja.
- Darabszám tekintetében nekünk sincs okunk panaszra, tehát a kilövési tervet majdnem száz százalékban teljesítettük, csak a vaddisznóknál mutatkozik némi elmaradás - foglalja össze röviden a Lovászi Olajbányász Vadásztársaság közelmúltban megválasztott elnöke, Kondákor József. - Anyagilag azonban elég rosszul állunk, egyrészt az előre prognosztizáltnál jóval nagyobb összegű vadkárfizetési kötelezettségünk miatt, illetve a kilőtt szarvasbikákból származó bevétel sem úgy alakult, mint azt reméltük.
A Kondákor József által említettek azért érdekesek, mert a szezon kezdetének szenzációja éppen a lovászi társasághoz kapcsolódott: az osztrák Paul Rachbauer a Szécsisziget és Iklódbördőce közötti területen egy 15,04 kilogramm tömegű trófeát viselő bikát sebzett halálra. Az agancs értéke több tízezer eurót tesz ki, ám a kapitális trófeát még mindig nem fizette ki a bika elejtője.

- Nem alakultak rosszul a súlyok, több esetben is a becsültnél jobb eredményt mutatott a mérlegelés, ilyen kapitális trófeájú vad azonban nem került több a puskavégre - sorolta tovább a társaság hivatásos vadásza, Lenkei Pál. - Az idei szezonban a második legnagyobb bikánk egy közel tíz kilós trófeájú volt, a többi inkább közepesnek tekinthető.
Lenkei Pál azt is elmondta, a lovászi társaságnál a szarvasok esetében a tervet egy kissé túl is teljesítették. Őzből nyolcvan darab kilövésére van engedélyük, amiből negyven lehet a bak. - Itt is jól állunk, tervezünk még egy társas vadászatot saját tagságunk számára, valószínűleg azzal teljesíteni tudjuk majd a tervet. Vaddisznóból eddig 210 példányt lőttünk ki - veszi vissza a szót a társaság elnöke, aki úgy látja, az idei szezonban a vaddisznó iránt mutatkozik nagyobb érdeklődés. Ez talán annak köszönhető, hogy viszonylag sok a nagy vadkan, ami felkeltette a vadászok érdeklődését.

Forrás: Zalai Hírlap