ellenőrzésAz elmúlt hétvégén a megyében három társas vadászatot tartottak, minden esetben a szabályok betartása mellett.
2012. február 4-én a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Földművelésügyi Igazgatóság Vadászati és Halászati Osztályának koordinálásával országos átfogó vadászati ellenőrzést tartottak a megyei kormányhivatalok szakigazgatási szervei és a megyei rendőrhatóságok.
A szervek az ország teljes területén, azonos időben megyénként kettő-hét társas vadászat előírások szerinti megtartását, a biztonságos vadászat személyi és tárgyi feltételeinek meglétét vizsgálták. Az ellenőrzések elsősorban a társas apró és nagyvad vadászatokat érintették. Országosan ötven ellenőrzésre került sor, az alábbi bontásban: tizenkét nagyvad, harmincnégy apróvad és négy egyéb apróvad társas vadászat.

Az egységes hatósági fellépés elsődleges célja az volt, hogy felhívja a vadászok, vadászatra jogosultak figyelmét a vonatkozó jogszabályi rendelkezések és etikai normák betartásának fontosságára, elősegítve ezzel a vadászatnak, mint fokozott veszéllyel járó tevékenység biztonságos gyakorlását. Az átfogó ellenőrzés célja volt még az elejtett vad köz-, vagy magán célú élelmiszerként történő biztonságos felhasználás feltételeinek ellenőrzése is.

A hétvégén Veszprém megye területén három társas vadászatot tartottak - tájékoztatott a Veszprém Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője. Boros Gábor elmondta, a három vadászat alatt 23 vadászt vizsgáltak teljes körűen, ebből 1 főnél állapította meg az ellenőrzés, hogy nem jogosult a vadászaton részt venni, mivel orvosi érvényessége lejárt a fegyvertartási engedélyének. Egy helyszínen az elsősegély láda hiányzott, ahol a felszólításnak eleget téve pótolták azt, ezután kezdhették meg a társas apróvad vadászatot. A többi ellenőrzési szempontnak a megfeleltek és mindhárom helyen balesetmentesen, szabályosan lezajlottak a vadászatok - hangsúlyozta az igazgató.

Forrás: Vehir