fegyvertartási szabályokEnyhítene a fegyvertartási szabályokon két képviselô. Az elmúlt évek súlyos esetei azonban arra utalnak: a legálisan, vadászati vagy sportcélú pisztolyok, puskák is okozhatnak tragédiát.

A fegyvertartási szabályok enyhítését javasolja a parlamentnek Pintér Sándor belügyminiszter és Semjén Zsolt kormányfőhelyettes. Utóbbi a törvénymódosítási javaslatot kidolgozó Országos Vadászati Védegylet elnöke is.

Úgy véli, így lehet helyreállítani a magyar vadászat becsületét. Semjén a Borsnak azt nyilatkozta, hogy a tartási engedély megszerzésének feltételei szigorúak maradnak, miközben csökken a bürokrácia. A javaslat szerint azonban a második fegyvertôl már sokkal enyhébbek lesznek a szabályok az eddigieknél.

A sportlövőknél a mennyiségi limit is megszűnne. Azt ráadásul az eddigi szabályozás sem tudta elérni, hogy a lőfegyverek birtoklása ne vezessen tragédiákhoz. Gere Ákos pécsi gyógyszerészhallgató 2009-ben egy embert megölt, hármat súlyosan megsebesített. Gerének egy lőegylet tagjaként fegyvertartási engedélye és fegyvere is volt. Azaz fizikai és pszichikai alkalmassági teszten esett át, sportorvosi igazolással rendelkezett.

Gere ámokfutása után a Bajnai-kormány szigorított a fegyvertartás törvényein, bevezetve a rendszeres pszichológiai vizsgálatot. A szigorítás után a sportlövők úgy vélték, a sportág ellehetetlenül. S. Ábelt, az ELTE joghallgatóját azzal vádolják, hogy 2010-ben 22 egyetemista életét tervezte kioltani. Egy sportlövőklub tagjaként sajátította el a lövészet fortélyait, így jutott engedéllyel 9 milliméteres Parabellumához. Személyiségzavarban szenved – állapítja meg a vádirat.

Dr. Bárándy György ügyvéd szerint egyetlen előnye van a könnyítést javasló tervezetnek: több fegyverről lehetne tudni, ki a gazdája. Az enyhítés ellen van egy lapunknak név nélkül nyilatkozó rendőrségi szakember. Szerinte a múlt heti kettős vadászöngyilkosság is arra utal, hogy inkább tovább kellene szigorítani. – Az alkalmassági teszt kijátszható. Ha pedig nem működik jól az első szűrő, ne könnyítse meg a törvény annak a dolgát, aki fegyverhez akar jutni.

Pintér Sándor a Borsnak azt emelte ki, hogy az eddigi szabályozás a jogalkalmazókat is feleslegesen terhelte. A belügyminiszter biztos benne, hogy a javaslat „a közbiztonsági szempontok érvényesülését nem veszélyezteti”.

Forrás: Bors