vadetetésDebrecen – Télen kevesebb táplálékot találnak az erdő állatai. Az őzek és vaddisznók túlélését a vadászok rendszeres etetéssel segítik. A Zrínyi Vadásztársaság tagjai hetente többször járják az erdőt, hogy szálas és szemes takarmányt vigyenek az etetőhelyekre. Több év kemény munkája kell ahhoz, hogy eldördüljön a puska.

A kukoricát a vaddisznó, a lucernát az őz szereti. A Zrínyi Vadásztársaság tagjai télen legalább hetente kétszer körbejárják az etetőket az Erdőspusztákon. Az állatok jól ismerik ezeket a helyeket. A hidegben több táplálékra van szükségük, mint amit maguktól találnak.

- Nekünk kell úgymond megteremteni a túlélési lehetőségeket. Kisebb hóban nincs is probléma a vaddal, de ilyen nagyobb hóban azt hiszem, minden vadásznak összeszorul a szíve – magyarázza Monoki Csaba, a Zrínyi Miklós Vadásztársaság tagja.

Az etetés a vadászok legfontosabb feladata. Egész évben, de legfőképp a fagyos téli időszakban keményen dolgoznak azért, hogy végül meghúzhassák a ravaszt.

- Nyáron talál a vad elég eleséget, télen ezzel a pótlással tudjuk azt elérni, hogy több egyed maradjon meg, amiből majd kilőhetnek a vadászok néhány példányt – hallhattuk Kiss Attilát, Zrínyi Miklós Vadásztársaság vadászmestere.

A téli szezonban elsősorban őzsutát és vaddisznót lőnek a vadászok. Azt mondják: hiába kell a hidegben jobban felöltözni, nagyobb élmény a havas erdőben vadászni.

Forrás: Dehir