vaddisznó etetésA mostoha időjárás miatt védelemre szorulnak a vadak. A környezetvédelmi minisztériumhoz tartozó erdészeti főigazgatóság tegnap levélben figyelmeztette az erdészeti és a vadászati felügyelőségeket, fokozottan ellenőrizzék, hogy a vadgazdák megfelelően ellátják-e kiegészítő táplálékkal az erdei állatokat, és amenynyiben lehet csökkentsék a vadászati tevékenységet.

Kelemen Márton, a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium tanácsosa a Krónikának elmondta, hetente jelentést kérnek a kiegészítő táplálásról, és fokozottan ellenőrzik az előírások betartását. A nagy hó miatt elsősorban a növényevők vannak veszélyben, a patások, a szarvas, az őz talpfelülete a testméretükhöz képest kicsi, ezért beszakad alattuk a hó, így nagyon nehezen mozognak, nehezebben jutnak táplálékhoz, és könnyebben válnak a ragadozók prédájává, magyarázta a szakértő.

A ragadozók, a róka, a farkas a hó felületén tudnak járni, éppen ezért zsákmányt is könnyen szereznek. Kelemen Márton hangsúlyozta, elsősorban az érzékeny vadfajok vadászatának intenzitását kell ebben az időszakban csökkenteni. A minisztérium nem tiltotta be teljesen a vadászatot, mert a tilalom előkészítése hosszabb folyamat, az érvényben levő szerződések miatt pedig megnehezítené a vadgazdák helyzetét. Kelemen Márton ugyanakkor úgy véli, a vadgazdák többsége felismerte, hogy ebben az időszakban nagy kárt tehetnek a vadállományban, ezért tiltás nélkül is beszüntették a vadászatot. Másrészt ilyenkor általában vaddisznóhajtást szoktak szervezni, a hajtóvadászat ilyen nagy hóban nem etikus, de a hajtóknak is szinte lehetetlen feladat, hiszen ők sem tudnak mozogni.

Hasonlóképpen nyilatkozott a Krónikának Sárkány Árpád. Az Abies Hunting sepsiszentgyörgyi vadásztatóiroda igazgatója, az Országos Vadászati Tanács tagja elmondta, ebben a nehéz időszakban a vadak nagyon rá vannak szorulva az ember segítségére. „A növényevők tulajdonképpen semmi más élelemhez nem jutnak, csak amit a vadőrök, a vadgazdák kiegészítő táplálékként kihelyeznek” – magyarázta a szakember. Ugyanakkor arra is kitért, hogy a vaddisznók ellés előtti időszakban vannak, az őzbakok, szarvasok most növesztik az új agancsot. „A vadásznak is érdeke, hogy védje a vadat, hiszen ha ebben az érzékeny időszakban még vadásznak is az állatokra, megsínyli az állomány, még a trófeák minősége is megromlik” – vallja a szakember, akitől azt is megtudtuk, hogy a vadak az időjárás miatt beszorultak a patakok mellé, a völgyekbe, az erdei utakat belepte a hó, járhatatlanná váltak.

Sárkány Árpád arról is beszámolt, hogy az általa felügyelt Erdővidék vadászterületen folyamatosan dolgoznak a vadőrök, erőgépekkel próbálják megnyitni az erdei utakat, hogy az állatok eljussanak az etetőhelyekhez, ahova folyamatosan hordják a lucernabálákat. Az elmúlt két hét alatt ugyanakkor a vadászatok többségét visszamondták, ám ezzel nem volt semmi gond, hiszen a külföldi vadászok amúgy is nehezen jutottak volna el a helyszínekre, sok repülőtér zárva volt.

Az Abies Hunting egyébként a legnagyobb vadásztatóiroda az országban, évekkel ezelőtt a sepsiszentgyörgyi társaság közvetítésével érkezett romániai medvevadászatra János Károly spanyol király is.

Forrás: Krónika