nyári lúdTovábbra is védett faj marad az idei év madara, az egerészölyv, valamint a barna rétihéja, a héja, a holló, a vadgerle, a fenyőrigó, a fürj és a nyuszt, emellett természetvédelmi oltalom ala kerül a menyét és két récefaj, de vadászhatóvá válik a nyári lúd egy hónapok óta tartó szakmai vita eredményeként.

A Vidékfejlesztési Minisztérium által kezdeményezett, természetvédelmi, vadászati-vadgazdálkodási és tudományos szervezeteket magában foglaló egyeztetés résztvevői a szakmai érvek elemzését követően arra jutottak, hogy a megerősödött állományú nyári lúd vadászata -szigorú szabályozás és gyakori felülvizsgálat meliett - lehetséges. A többoldalú megállapodás alapján a récék közül egyedül a tökésréce marad vadászható, ugyanakkor a csörgő- és kerce- réce felkerül a védeít fajok közé - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Mint írták, az MME végig kiállt ametlett, hogy az apróvad-áltamány megfogyatkozásáért az agrarélóhelyek természeti állapotának általános leromlása és az apróvadpusztitö mezőgazdasági technológiák a felelősek. Amíg ezeket a problémákat nem kezeljük, addig értelmetlen a lényegesen kisebb hatással rendelkező tényezőket, így például a nemzetközi egyezmények által védett ragadozó madarakat emlegetni az okok között -véli az MME. Egyetértés volt abban, hogy közösen kell lobbízni a páratlan hazai ag-rártáj biodsveratásanak megőrzéséért.

Forrás: Népszava