vadetetésAz utóbbi hetek hideg időjárását a vadak csak takarmányozással vészelhették át. Naponta etetik.
Az utóbbi hetek hideg időjárását a vadak csak takarmányozással vészelhették át. A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. területein ebben az időszakban naponta pótolták az etetőhelyeken a szemes és szálas takarmányt.

- Az ott egy selejtbika. Ez azt jelenti, hogy az agancsa keskeny lapátú, éppen ezért nem kívánatos, hogy ezt a genetikai adottságot tovább örökítse, ezért ki lehet lőni. A vadászterület minőségét ugyanis a vadállomány mennyisége mellett az is megmutatja, hogy az itt elejtett trófeák hetven százaléka érmes - mondta Gálos Csaba, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt, vadászati ágazat vezetője. A jó szemű vadász ötven méterről is kiszúrta a szóban forgó állatot, amely mintegy ötven másik dámszarvassal együtt éppen elhagyta a Kisdád nevű kerület egyik etetőhelyét a Darazsas-katlanban. Perceken át csak áramlottak a szebbnél szebb agancsosok a hótól letisztított földúton keresztül, lenyűgöző látványt nyújtva.
Az utóbbi hetek zord időjárása miatt napi feladat volt a vadetetés a zrt. mintegy 30 ezerhektáros vadászterületén. A szélátfúvásos részeken ugyanis akár ötven centiméter vastag is lehet a hótakaró, s a hidegtől a vadat főleg az etetéssel lehet védeni.

Poszpis Péter, a Kisdád kerületvezető vadásza kérdésünkre elmondta, ezen a területen összesen tíz etetőhelyen táplálják az állatokat, amikor nincs rendkívüli hideg, akkor általában hetente háromszor, de a mostani időjárás megkövetelte, hogy naponta feltöltsék mindenhol a készleteket.
Az etetőhelyekhez vezető utakat is letisztítottuk, hogy a kocák hasa ne érjen le a hóba, s ne fázzanak fel. Amellett arra is nagyon oda kell figyelnünk, hogy a pihenőhelyek és az etetők között ne legyen nagy távolság, mivel fontos, hogy minél kevesebb energia elhasználásával jussanak el az állatok a nyugodt kérődzőhelyhez - tette hozzá. Közben az etetőhelyhez megérkezett a traktor, maga után vonva az utánfutót, ami tele volt szemes kukoricával. Fodor István közmunkás lapátolta le a hóra a szemeket, majd amikor végzett, a gép indult tovább a következő állomásra.

A Csigás-völgyben szarvasok százai csemegéztek a szálas és szemes takarmányból. Egészen közel engedték magukhoz a terepjárót, s csak akkor vették be magukat az erdő sűrűjébe, amikor körülbelül ötvenméteres távolság volt az etetőhely és az autó között. A hóborította erdő magában is szemet gyönyörködtető látványt nyújt még azoknak is, akik a téllel nincsenek kibékülve. Ám vannak, akik nem éppen a természet szépsége miatt járják ilyenkor a bekerített erdőt. A kerítés sem mindig akadály az agancsozóknak. Poszpis Péter szerint ezzel a tilosban járó gyűjtögetők nagy kárt okoznak, mivel vagy az etetőhelyen, vagy pihenés, kérődzés közben megzavarhatják az állatokat. Főleg, hogy ebben az időszakban malacos kocák is jócskán vannak az erdőben. Az agancsozóktól csak az állandó jelenléttel lehet megvédeni az állatokat. Rácz Tibor

GÁLOS CSABA tájékoztatása szerint a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt területén megközelítőleg 5 ezer szarvas (gím és dám vegyesen), mintegy 2500 vaddisznó és kürülbelül 500 őz alkotja a vadállományt. A vadászati ágazatvezető elmondta, a vad etetéséhez évente mintegy 900-1000 tonna lucernaszénát használnak fel. Lédús takarmányból, mint például a kukoricasiló, ami a száraz hidegben nagyon fontos, 1000-1200 tonnát helyeznek ki évente az etetőhelyeken, kukoricából, árpából pedig 1000-1100 tonnát. Amellett a nyalósó soha nem fogyhat ki, állandóan ott kell lennie az állatok előtt. Kérdésünkre elmondta azt is, a takarmány nagy részét a zrt területén megtermelik, amellett úgy alakították ki az erdőterületeket is, hogy megfelelő mennyiségű legelő álljon a vad rendelkezésére.

Forrás: Tolnai Népújság