sólyomAz evangélikus nagytemplom tornyát választotta ideiglenes lakhelyéül a világ egyik leggyorsabb madara.
Aki nyitott szemmel jár és szerencsés, a megye városaiban is megpillanthatta a Föld egyik leggyorsabb állatát, amint villámként lecsapva vadászik vagy nyugodtan üldögél valamilyen magaslati ponton. Békéscsabán az evangélikus templom tornyát választotta portyái kiindulópontjának egy vándorsólyom.
- Többször megfigyeltük, ahogy a békéscsabai, gyulai, orosházi víztornyokon és templomtornyokon ezen ritka ragadozó madarak pihennek, és szemmel tartják a városok parlagi galambjait - tudtuk meg Czífrák Gábortól. A Körös-Maros Nemzeti Park természetvédelmi felügyelője elmondta, hogy a madarak három ok miatt választják nagyvárosainkat.

- Egyrészt itt megfelelő és bőséges táplálék kínálkozik a városi galambok formájában. Másodsorban az itt zsákmányul ejtett állatokat nyugodtan el is fogyaszthatják anélkül, hogy azt valamelyik nagy ragadozó madár elkobozná tőlük. Utolsóként pedig lényeges, hogy a magas épületek hasonlítanak a természetes, sziklás környezetükhöz. A nyugat-európai országokban és az Egyesült Államokban már sikeresen költenek ilyen helyeken - hangsúlyozta a szakember. Hozzátette, hazánkban az 1930-as években még 40-50 pár költött, 1950-re 19 párra csökkent az állomány. Az utolsó hazai pár 1964-ben költött. 1997-et írtunk, amikor 33 év kihagyás után újra megjelent a vándorsólyom évezredes költőhelyén, a Pilisben. Tavaly már 30 pár költött hazánk szikláin. A madár fokozottan védett, értéke félmillió forint. Más ragadozó madarak is kedvelik a megyét. Idén a nemzeti park területén 91 réti- és 79 parlagi sast számoltak. Ez magasabb szám a tavalyinál. Kerecsensólyomból 6, a vándorsólyomból 10 példányt sikerült meg figyelni, de egy szirti és két fekete sas is felbukkant. 

Újra magasan szárnyalhat majd a kerecsensólyom
Egerészölyvek tucatjai húzódtak be, olykor még a városok belső részeibe is, némi táplálékot remélve, sokszor már nagyon gyenge állapotban. Békéssámson külterületén, a Csomorkány juhtelepen pedig egy legyengült kerecsensólymot fogtak be február végén. A fokozottan védett madár a fővárosi állatkertbe került, ahol remélhetőleg gond nélkül sikerül felerősíteni, és hamarosan már újra a magasban szárnyalhat majd.

Forrás: Békés Megyei Hírlap