erdőA következő hetekben különösen a nagyobb ásványtartalmú fák, növények lesznek veszélyben.
Az egész évben felhasznált táplálék több mint kétharmada a kritikus téli időszakban kerül a vadetetőkbe. Ezekben a hónapokban a szemes, a szálas- és a lédús takarmány kiemelt szerepet kap az állomány fenntartásában. A téli vehemépítés, illetve az őzbakok téli agancsfejlesztésének elősegítése céljából ezen időszakban kiemelt figyelmet igényel a területek nyalósóval történő folyamatos ellátása, és ennek pótlása. Az etetők, etetőterek környéke nemcsak táplálékforrást biztosít, hanem nyugalmat is ad a nagyvad számára, itt vadászati tevékenység nem folyik.
Az idei vadászati tél - mely egyben a vadászati  szezont is jelentette a vadászok számára nem okozott különösebb megterhelést a vadnak, hiszen a hideg, ha néhány hétig erőteljes volt is - összességében nem volt tartós - jelezte Prezenszky János fővadász, a Vadászkamara Heves Megyei Területi Szervezetének vezetője. - Összességében 10-15 százalékkal több takarmányt használtunk fel az idei télen vadetetésre, mint az átlagos téli időszakban.

Mindez azt jelenti, hogy szálastakarmányból 1282, szemesből 3197, lédúsból 2488, és tápból 155 tonna fogyott el a megyei vadetetőkben.
Az erdészetben a hóolvadással és enyhüléssel egy időben már készülnek a vadinvázióra. Márciusban az erdei vad a táplálékban és nyomelemekben szegény időszakban megindulnak a facsemeték irányába.
- Elsősorban a legmagasabb ásványtartalmú facsemeték vannak a legnagyobb veszélyben - jelzi Jung László, az Egererdő Zrt igazgatója -, vagyis a fiatal gyertyán, tölgy és bükkfák eshetnek ilyenkor áldozatául a jószágok természetes táplálkozási igényének, de azt mondhatjuk, minden fiatal facsemete veszélyben van. A károk elleni védekezés egyik formája, amikor vadriasztóval kenjük be a gyenge facsemeték törzsét.

Hatásos védekezés a terület körbekerítése, illetve ha ezek a módszerek nem célravezetők, akkor az érintett területeken intenzívebb vadászatot is engedélyezhetünk.
A csemeték dézsmálása márciustól a jellemző, vagyis az erdészeti károk alapvetően tavasszal következnek be. A felmérés pedig júniustól augusztusig történik, amikor valamennyi csemetés erdőt végigjárják a szakemberek, és hektárra vetítve felmérik a tavaszi károkozást.

Forrás: Heves Megyei Hírlap