rókaKevesebb mint egy hónap alatt 25 rókát ejtett el ceglédi vadász. A rókák ritkítására azért van szükség, mert meglehetősen elszaporodtak az elmúlt években és jelentős károkat okoz az apróvad állományban.
Ez a teríték egyébként kimagasló eredménynek számít, egy vadász ilyen rövid idő alatt ritkán ejt el ennyi állatot.

 

Az intenzív apróvad gazdálkodás elképzelhetetlen anélkül, hogy a dúvadakat ne apasszák. Jelenleg a róka a legnagyobb ragadozó, amelyik az apróvad állományt károsítja – hangsúlyozták a Széchenyi Zsigmond vadásztársaság tagjai. Vagyis nem arról van szó, hogy kedvtelésből igyekeznek minél több rókát meglőni.

FEHÉR ENDRE: „Sajnos az elmúlt években az apasztásnak a lehetősége azt lehet mondani, hogy kizárólag a lőfegyverre korlátozódott. Ez a teríték, amit a nézők látnak 25 darab az elmúlt egy hónapnak a termése. Azt lehet mondani, hogy a róka állomány az intenzív immunizálás következtében a létszáma fokozatosan növekszik”

Vagyis amíg sokszor betegség végzi el a természetes apasztást, az elmúlt időszakban egyre csak nőtt a rókák száma. Egy-egy róka egyébként évente 60-70 vadat pusztít el. A vadászok elmondták: nemrég Győr Moson Sopron megyében volt egy rókavadászat. Az ottani eredményekhez viszonyítva is kimagasló a ceglédi vadász eredménye.

MÉSZÁROS IVÁN: „Összesen 96 rókát tettek a terítékre. De ebből azt lehet látni, hogy amíg Pest megyében van 10.000 vadász és negyven ötven vadásztársaság, addig ott egy vadásztársaság aki 16-t lőtt, az nyerte meg és a mi Tóth Tiborunk egymaga 25 rókát hozott terítékre.”

Tóth Tibor egyébként kisgyerek kora óta a vadásztársaság tagja. A mostani teríték pedig egy február 2-án elkezdett vadászat eredménye.

TÓTH TIBOR: „Úgy hogy kotorékhoz kiültem, ahol kijár róka este ott lőttem. De nyúlsíró síppal, magaslesről, éjszaka keresőlámpával, így sikerült lőnöm ezt a 25-t. Ez tehát csak az elmúlt egy hónap hozadéka, a hóban sokkal intenzívebben mozog a róka.”

Ami nem azt jelenti, hogy könnyű, hanem talán könnyebb egy kicsit elejteni a rókát – ami valóban ravasz állat – ezt időről időre tapasztalják a vadászok is. A 25 rókából álló teríték mellett persze nem maradhatott el az elejtett vadaknak kijáró tiszteletadás sem.

Forrás: CTV