őzAz enyhe tél és az etetés ellenére mind több vadállat, köztük főleg őzek merészkednek be Sopron belterületére.
Az állatok kilövése veszélyes lehet, ezért rendszerint elkábítják, majd visszaszállítják őket az erdőbe.

A városban kóborló vadak látványa nem ritka Sopronban, melyet körülvesz az erdő: az őzek kedvenc helyei a botanikus kert, Ojtozi út, Sörházdombi út, Erzsébet kert. A vaddisznó pedig Brennbergbánya, Görbehalom házai közé merészkedik be. A napokban például három őz legelészett az Erzsébet kertben, úgy tudni, eredetileg négyen voltak, de egyikőjüket egy kóbor eb támadta meg, így az állat elpusztult – írja a Nyugatmagyar.hu.
Az eset kapcsán a hírportál megkérdezte Csapó Józsefet, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. Soproni Erdészetének vezetőjét, hogy mi ilyenkor a teendő.
Az erdészetvezető elmondta, hogy a belterület nem része az erdőgazdaság által kezelt vadászterületnek, ezért saját hatáskörben nem tudnak intézkedni. Gyakorlatilag két megoldás lehetséges. Az egyik – erre csak végszükség esetén kerülhet sor – az állat vagy állatok kilövése. Ez a körülményekre való tekintettel rendkívül veszélyes és hatósági engedélyekhez kötött. A másik, amit ilyenkor alkalmazni lehet, az altatólövedék, amihez az egyetem segítségét szokták igénybe venni. Ebben az esetben az állat gond nélkül visszaszállítható természetes élőhelyére, az erdőbe.
A vadállatok, őzek, rókák és vaddisznók egyre jobban megszokják az ember közelségét, ezért bátran bemerészkednek lakott területre is. A szakember szerint ilyenkor nem tanácsos megközelíteni az állatokat, mert azok akár betegséget is hordozhatnak, de a vaddisznó önmagában is veszélyt jelent az emberre.

Forrás: NOL