vadászFábiánsebestyén - Engedély nélkül tartott fegyvert, lőszert, vadhúst kerestek a rendőrök a Fábiánsebestyéni Önkormányzati Vadásztársaság néhány tagjánál 2009 óta többször is, feljelentések alapján – hiába.
A titkárt berendelték elmevizsgálatra. A háttérben a polgármester és a társaság 14 tagja közti jogvita áll.

2012. február 8. óta ismét törvényesen működik a Fábiánsebestyéni Önkormányzati Vadásztársaság – tájékoztat Kós György polgármester, háziorvos, a vadásztársaság elnöke. Arról, ami 2009 márciusa óta, három éve történik a közösségnél, nem nyilatkozik: azt mondja, a bírósági perek lezárulásáig felelőtlenség lenne bármit is előrebocsátani, és akik ezekben a perekben a másik oldalon állnak, szerinte valótlanságokat állítanak.

Régen barátok voltak. A másik oldal szempontjait Uram Zsolt, Kelemen Kálmán és Bella László mondta el. A társaság 2009. március 23-áig rendesen működött. A helyi földtulajdonosokkal haszonbérleti szerződésben álló, 24 tagot számláló közösség Kós György elnökletével gazdálkodott, vadászott, ide a külföldiek is szívesen jöttek. A falubeli rendezvényekre rendszeresen főztek vadat, ezt is a vadászok szállították. A társaság által vett mobiltelefonok egy részét is az önkormányzat használta. Páran úgy látták, az elnök több terhet rak erre a közösségre, mint illene, tervezték, ezt szóvá fogják tenni. – A doktor úr hallhatott erről, és elébe ment a bírálatoknak: behívott, és közölte, nem akar többé elnök, fia, felesége nem akar tag maradni a társaságnál – emlékezik Uram Zsolt. Ugyanezt Bella Lászlónak, a titkárnak is elmondta Kós. Ők régi barátok voltak: amikor polgármester nem lehetett főállású háziorvos, Bella volt a beltagja annak a bt.-nek, amely Kóst foglalkoztatta, így gyógyíthatott tovább faluvezetőként. – A márciusi közgyűlésen még kapott jelölést az elnöki posztra, de mondta, nem vállalja, jó munkát kívánt az új vezetőségnek – folytatja Uram. – Megállapodtunk, mikor adja át az iratokat, s a 2008-as év gazdálkodásáról szóló beszámolót, ez azonban nem történt meg. Végül ebből feljelentés lett. Később elképedve szembesültünk azzal, hogy azt állította: sohasem mondott le. Közeli környezetéből van is nyolc támogatója a társaságon belül.

Ide hazajárnak a rendőrök. Azóta zajlik a háborúság, amely feladatot adott a szentesi és a Csongrádi Rendőrkapitányságnak, a szentesi és a megyei ügyészségnek, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.
A rendőrség által fölkért Farkas Zoltánné könyvvizsgáló a 2008-as év gazdálkodásában a megismert papírok alapján szabálytalanságokat látott. 8 millió 909 ezer 618 forint sorsát kellene tisztázni. Az ügyészség arra jutott, hogy a társaság nem szabályosan működik. A bíróság viszont megállapította, valóban Kós György a társaság törvényes képviselője, mert a 2009 márciusi közgyűlést nem vezetőségválasztó céllal hívták össze. Ám ez azt is jelenti, hogy a törvényes titkár Bella László, akinek a kormányhivatal kiadta az úgynevezett beíró könyvet: ez alapján lehet vadászatokat szervezni, működni. A tagság nagyobbik fele, 14 vadász a titkárral együtt így tovább gazdálkodott, vadászott, és önmaguk felé a házipénztárban elszámoltak. Az elnök közben kirúgta a két hivatásos vadászt – egyikük Uram Zsolt –, akik munkaügyi bíróságra mentek, és pert nyertek, vissza kellett őket venni. – Ezalatt hol egyikünknél, hol másikuknál tartott házkutatást a rendőrség: bejelentés alapján mentek, és engedély nélkül tartott fegyvert, lőszert, vadhúst kerestek, persze mindig hiába. Nekem pedig el kellett mennem elmeorvosi vizsgálatra, mert olyan feljelentés érkezett, tudjuk, kitől, hogy nem vagyok beszámítható – mondta Bella László.

Vadölő öntözőcsatorna. Legközelebb március 28-án Szegeden tárgyal a bíróság arról, hogy a vadásztársaság kizárta soraiból ezt a 14 embert, ők pedig ezt nem hagyták annyiban. Mégsem ezért fordultak a sajtóhoz, hanem azért, mert nemrég Uraméknál megint házkutatás volt, a rendőrök elvitték a beírókönyvet, ami ott volt, később pedig egy futár olyan jegyzőkönyvet akart aláíratni Uram Zsolttal, hogy a beírókönyvet Kós Györgynek adja „vissza" a rendőrség. Zsolt nem írta alá, a könyv február 8-án Kóshoz került: ettől számítja az elnök az újbóli törvényes működés kezdetét. – Nem értjük, miért Kósnak adták vissza a könyvet. Mi most már nem tudunk vadászni, gazdaságilag, anyagilag is tönkrementünk, a vendégek már rég elmaradtak a balhé miatt – mondja Uram.

Mindez lehetne egy település belügye is, csakhogy a társaság vadászterületén húzódik az a fóliázott falú öntözőcsatorna, amelybe nemrég tömegével fulladtak bele a nyulak, őzek, rókák. Olasz vadászok megdöbbentő felvételt tettek közzé erről a YouTube-on. Több tízmilliós a vadállományban esett kár, amit egy eljárás végén valakinek ki kell fizetnie. Ez ügyben a társaság nem tudja rendesen képviselni az érdekeit a történtek miatt.

Nem tehettek mást
„A büntetőfeljelentés alapján a rendőrség eljárási cselekményeket hajtott végre, amelynek egyik momentuma volt a kérdéses irat lefoglalása" – tájékoztatott Tuczakov Szilvána rendőr alezredes, sajtószóvivő. „Miután arra az eljárás érdekében már nem volt szükség, a lefoglalást megszüntető határozat meghozatalát követően a rendőrhatóság visszaadta az iratot... A lefoglalás megszüntetésekor a lefoglalt dolgot annak kell kiadni, aki a bűncselekmény elkövetésekor a dolog tulajdonosa volt, és ezt kétséget kizáró módon igazolni tudja. Vagyis egy vadásztársaságnál a tulajdonos a társaság elnöke, aki az aláírásra jogosult vezető tisztségviselő."

Forrás: Délmagyar