pechtol jánosJó évet zártak február végén a magyar vadgazdálkodók, mert a tavaly mintegy 16,5 milliárd forint árbevételű ágazat jó természeti, időjárási körülmények között gazdálkodhatott.
A keresleti piac hatására jelentősen nőtt a vadhúsok ára is - mondta Pechtol János, az Országos Magyar Vadászati Védegylet ügyvezető elnöke. A mezőgazdasági vadkár szinten maradt, a vadgazdálkodók mintegy 2 milliárd forintot fizettek ki ilyen címen a termelőknek. Az erdei vadkár ennek mintegy 10 százaléka volt. A mintegy 3500 hívatáso vadász, vadőr munkabére pedig bruttó 4 milliárd forint volt. Hazánkban 58 ezer vadász van, de nagy számban, évente mintegy 20-25 ezren látogatnak ide külföldiek is. Az országban a legtöbb, 760 ezer fácánból van, míg a mezei nyúl állománya 540 ezerre tehető, 95 ezres a létszáma a gímszarvasnak, míg őzből több mint

360 ezret tartanak nyilván. A dámszarvas állománya mintegy 30 ezres. A szakszerű vadgazdálkodás érdekében nagyobb biztonságot kell adni a földtulajdonosoknak és a vadászoknak is, így például egy-egy haszonbérleti ciklus idejét a jelenlegi 10 évről 20 évre lehelne növelni - mondta az elnök.

Forrás: Tolnai Népújság