quad az erdőbenHatósági fellépés a motorosok ellen - Összefogás szükséges ahhoz, hogy megakadályozzuk a nyári időszakban elszaporodó quadosok és terepmotorosok zajkeltését a háromszéki természetvédelmi területeken, hiszen a megye egyik legfontosabb turisztikai potenciálját jelenti a gazdag növényvilág és vadállomány – közölte Demeter János, a Kovászna megyei önkormányzat alelnöke.

– Az erre vonatkozó törvény szigorúan tiltja a zajkeltő járművek használatát az erdei utakon, mint például a motorkerékpárok és quadok esetében. A gond az, hogy ezek az urak és hölgyek egyáltalán nem rendelkeznek az erdőtulajdonos, vagy az ügykezelő engedélyével magyarán száguldozik mindenki, amerre akar – közölte lapunk megkeresésére Demeter János. Erre a problémára pedig megoldást kell találniuk a hatóságoknak, hiszen a járgányok zaja komolyan zavarja a vadállomány nyugalmát. Demeter kifejtette, hogy ezután főként a természetvédelmi területeken fokozottan fognak odafigyelni a jelenségre.

– Természetesen a megyében vannak olyan erdőrészek, mezők, amelyek nem tartoznak például a Natura 2000-es természetvédelmi programhoz, de ez sem jogosítja fel az illetőket, hogy az erdei utakon terepmotorozzanak, hiszen ehhez is szükséges lenne az engedély – mondta Demeter. Szerinte nem az a cél, hogy senki ne használhassa a járműveket, hiszen ezeket terepezésre tervezték, éppen ezért ki kell jelölni számukra azokat az útvonalakat, ahol lehet majd hódolni ezen tevékenységnek anélkül, hogy zavarnák a vadállományt, illetve kárt tennének a növényvilágban is.Mindenhol vannak gondok erre vonatkozóan – válaszolta az alelnök lapunk azon kérdésére, hogy a megyében melyek a legproblémásabb területek, hozzátéve, hogy a motorkerékpárok és quadok után igencsak nagy lesz az adott helyszínen a zajszennyeződés, amely jelentősen befolyásolja az éppen ellés időszakában lévő vadakat. A „csendháborítók” kilétét nagyjából ismerik a hatóságok. Demeter János szerint sokszor más megyéből érkeznek hozzánk száguldozni, de természetesen háromszékiek is akadnak.

– A megyei tanács által létrehozott Vidékfejlesztési, Természetvédelmi és Hegyimentő Központ azért jött létre, hogy a gondnokságukban lévő természetvédelmi területeket felügyelje. Ide tartozik a Barót–Bodok-hegységben található 56 ezer hektáros terület, amely a Natura 2000-es program része, valamint a Rétyi Nyír. Mindkét helyszínen tudomásom van arról, hogy zajlanak ilyen tevékenységek, de a Csomád-Bálványos zóna sem képez kivételt – tájékoztatott Demeter. Ahhoz, hogy a helyzet rendeződjön, együttműködésre lenne szükség a gondnokságok, az erdőtulajdonosok, illetve a vadásztársaságok között, hiszen az érdek összeköti őket. A probléma rendezésére júniusban, az érintett hivatalok, szervezetek közös egyeztetésével kerülhet sor.

Forrás: Erdély.ma