vadkár elhárító vadászatA május a vadászok számára az őzbak szezonon kívül a vadkárelhárítást is jelenti. Nehéz és fontos feladat tavasszal az elvetett mag, a sarjadó szántóföldi növények megvédése a vadaktól.

Tavasszal szezonja van a vadkárelhárításnak. A szántóföldi növények elvetését követően a termés fejlődését nemcsak a gazda, de a vadgazdálkodó is fokozott figyelemmel kíséri. Közös érdek, hogy minél kevesebb legyen a vadkár.

A jelenleg hatályos jogszabály értelmében ugyanis a vadgazdálkodó köteles megtéríteni a károsultnak a gímszarvas, a dámszarvas, az őz, a vaddisznó, valamint a muflon által a mezőgazdaságban és az erdőgazdálkodásban, továbbá az őz, a mezei nyúl és a fácán által a szőlőben, a gyümölcsösben, a szántóföldön, az erdősítésben, valamint a csemetekertben okozott kár öt százalékot meghaladó részét, mondta dr. Király István a Tolna Megyei Vadászkamara titkára.

A vadkárelhárítás a kukorica, a napraforgó vetésétől a betakarításáig tart. Nem egyszer a vadásztársaság pénzügyi fennmaradása múlhat azon, hogy milyen hatékonysággal történik. A társaságok a gazdák vetés bejelentése után, meghatározott terv alapján végzik a vadkárelhárítást, osztják be tagjaikat, megelőzendő a károkat.

A vadkárelhárításban részt vevő vadász oda, ahhoz a mezőgazdasági táblához ül fel a magaslesre napnyugta után, melyet számára kijelöltek.

Csendben figyeli a vadak mozgását, olykor körbejárja a terület, ha kárt okozó vadat lát elriasztja vagy kilövi. Az őrzés este 10 órától hajnali 4-ig tart. Vannak olyan vadásztársaságok is, melyeknél vadkárelhárító vaddisznó hajtást végeznek a kukoricaföldek melletti erdőkben.

Tolna megyében 64 vadászterület van, ebből 5 erdőgazdasági terület. A védekezés fokozottabb azoknál, amelyek területén a legtöbb az úgynevezett nagyvad, az őz, a szarvas, a vaddisznó. Így a tamási illetve gemenci területen kívül a bátaapáti, a mőcsényi, a szálkai, a cikói, a gyönki, a hőgyészi és a pincehelyi vadászoknak kerül a legtöbbe a vadvédelem, illetve a vadkár miatt kifizetett kártérítés. Utóbbi évente több millió forint.

Forrás: Teol