beretta vadászfegyver vadászpuskaHa valahol hagyománya van a duplagolyós fegyverek készítésének, az a Beretta gyár. Szándékosan használtam a készítés szót, ugyanis az igazán jó duplagolyós fegyvert csak nagy tapasztalattal rendelkező komoly tudású fegyvermesterek tudnak készíteni, vagy inkább építeni.
Duplagolyós fegyvert lehet gyártani is, de az egy másik kategória. A duplagolyós az a fegyvertípus, amihez jól jön a közel 500 év tapasztalata, kifinomult tudása. Egészen 2000-ig a Beretta csak az átlagvadász számára szinte megfizethetetlen Express puskákat készítette, ezek bock rendszerű változata volt az SSO6, a díszítettség fokát illetően sima, illetve EELL kivitelben, a kaliberválaszték 9.3X74R, .375 H&H Mag., .458 Win. Mag., valamint a 455-ös duplapuska szintén ugyanilyen variációban, .375 H&H Mag., .416 Rigby, .458 Win. Mag, .470 NE, .500 NE kaliberben (igazi Big Five puska). Mindegyik típusra jellemző a Holland&Holland oldallakatos zárszerkezet, az egyedi igények szerinti készítés, a kézimunka, valamint a komoly szaktudással és tapasztalattal rendelkező fegyvermester, aki megalkotja a művet, és sajnos az átlag földi halandó számára elérhetetlennek tűnő ár is. 2000-ben jelent meg a Silver Sable II bock rendszerű duplagolyós, amit már az igényesebb átlagvadász is meg tud fizetni, ugyan nem a Holland&Holland, hanem a hagyományos Beretta lakatszerkezettel készül, de a csövek összelövését ugyanazok a fegyvermesterek végzik, akik az SSO és a 455 modellekét. Ez olyan szempontból nagyon jó, hogy a fegyverek lőképe tökéletes, viszont mivel az ilyen profi szakemberek száma behatárolt, lényegesen kevesebb fegyvert tudnak készíteni, mint amennyit a piac igényel.

Nincs két egyforma

A lőképről annyit kell tudni, hogy a fegyvereket 60 méterre lövik be, minden fegyver tokjában ott van a gyári lőlap melyen négy sorszámozott lövés (két dupla) van, a lőlapon feltüntetik a használt lőszer gyártmányát, típusát, súlyát. Fontos tudni, hogy nincs két különböző típusú lőszer, amely ugyanazt a lőképet produkálná, ezért ha nagyobb eltérést tapasztalunk, vagy a gyári belövésnél használt lőszerrel kell lőni, vagy át kell lövetni a puskát más lőszerre, de ezt tökéletesen csak a gyárban tudják megoldani. A duplagolyós fegyverek lőképével kapcsolatban az általános standard 50 méteres lőtáv, 7 cm-en belüli lőkép (2 lövés). A Beretta 689 Silver Sable II esetében az a tapasztalat, hogy az eddig behozott fegyverek esetében a 60 méteres lőlapon 5 cm-nél rosszabb lőképet (4 lövés) nem tapasztaltunk, és a távcsőszerelés utáni 150 méteres belövéskor minden fegyver 4 cm-en belüli duplát produkált. A távcsőszereléssel kapcsolatban meg kell említeni egy, a duplagolyósokra vonatkozó aranyszabályt: egyetlen fixforrasztású duplagolyós fegyver sem hevíthető 600 fok fölé, ez a tiltás vonatkozik a forrasztással rögzített távcsőszerelékekre és a barnításra egyaránt. A szereléket vagy csavarkötéssel rögzítsük, vagy ha mindenképpen ragaszkodunk a forrasztott szerelékhez, akkor a fegyvert ezzel együtt rendeljük meg a gyárból, így elkerülhetjük a fegyver újraépítésének nem kevés költségét. A lehető legkényesebb feladat duplagolyós vadászfegyverre távcsövet szerelni, ezért csak ilyen munkában jártas referenciával rendelkező fegyvermesterrel végeztessük.

Ejektoros változat

A 689 Silver Sable II duplagolyósok 8X57JRS és 9,3X74R-es kaliberben készülnek ejektoros változatban, ami disznóhajtásban igen jól jöhet egy konda vagy egy támadó disznó estében, mert az ejektor olyan gyors, hogy a fegyver kinyitásakor szinte csak az üres töltényűrt látjuk, így az újratöltés csak egy villámgyors mozdulatot igényel. A fegyver baszküljét mélyvésett vadászmotívum díszíti, agyazása válogatott dióagy a hagyományos nyíltirányzékot hárompontos fénygyűjtős piros irányzékkal egészítették ki, amely nagymértékben megkönnyíti a célzást. Mindent egybevetve a Beretta a Silver Sable–lel egy tökéletes, hajtásra vagy cserkelésre alkalmas fegyvert alkotott, ami egy jó távcsőválasztással akár lesvadászatra is megfelelhet.

Mivel a profi szakemberek száma behatárolt, lényegesen kevesebb fegyvert tudnak készíteni, mint amennyit a piac igényel.

Forrás: Élményvadász Magazin