Tartalomjegyzék

winchester vadászlőszerA nemzetközi vadászlőszerpiac egyik legendás lőszermárkája közel száz éve a Winchester. A Winchester márkájú golyóslőszerek (amelyeket az Egyesült Államokban az Illinois állambeli East Altonban üzemelő Olin Corporation gyárt) kiegyensúlyozott ballisztikai teljesítményükkel, széles kaliber- és lövedékválasztékukkal, és nem utolsósorban korrekt árukkal
a föld valamennyi kontinensén rengeteg vadászt nyertek meg felhasználónak.

Mi sem természetesebb, hogy a Winchester-Olin napjainkban is széles golyóspatron-választékkal áll a vadászok szolgálatára. A cég három különböző márkacsoportban (Supreme Elit, Supreme és Super-X) hozza forgalomba golyós töltényeit, amelyet a patronok kiszerelésénél, a jól elkülöníthető színes grafikával ellátott dobozoláson is nyomon lehet követni.
A „Supreme Elit” lőszerek szereléséhez csak a legújabb tervezésű XP3 lövedéktípust használják.
A „Supreme” márkacsoportot AccuBond, Ballistic Silvertip és Fail Safe lövedékekkel szerelik. Míg a legendás Super-X lőszercsoport
a saját tervezésű Silvertip, Power Point, valamint Pointed Soft Point lövedékekkel szerelve jut el a vásárlókhoz.
Puskatöltény-kínálatukban jelenleg 26 féle kaliber (.218 Bee-től a .45-70 Government-ig bezárólag) szerepel. A klasszikus amerikai standard, magnum és short magnum puskakaliberek mellett, 2001-től egyes európai kalibereket is felvettek gyártási programjukba. A Super-X kategóriába sorolt 7x57 R, 7x65 R, 7x64, 8x57 JRS és a 9.3x74 R patronokat Nosler Partition, míg a 6.5x55 töltényt Soft Point lövedékkel szerelve forgalmazzák.
A jobb áttekintés kedvéért nézzük az egyes márkacsoporton belüli lövedéktípusok általános jellemzőit.

Winchester Supreme Elite

A legmagasabb minőségi osztályt képviselő Supreme Elite golyós töltények XP3 lövedékének lövedékköpenyét molibdén-diszulfid bevonattal látják el. A patronok hüvelye nikkel plattírozott kivitelű. A nikkelbevonat nemcsak esztétikailag emeli ki a tölténysorozatot, hanem korrózióvédelmet is biztosít.
XP3 A Nosler Inc.-vel közösen kifejlesztett, műanyagheggyel lezárt, új univerzális nagyvadlövedék – amelynek szerkezeti „felmenője” a Fail Safe volt. Kifejezetten közepes és erős testű nagyvadak, afrikai antilopfélék, vadjuhok, gímszarvas, vaddisznó, jávorszarvas, medvefélék, ragadozó nagymacskák elejtéséhez ajánlott. A rézötvözetből készült lövedéktest elülső része tömör kialakítású, csupán az orr-részben van kialakítva egy cseppszerű furat, amelyet műanyaghegy zár le. Ez a kialakítás biztosítja a vadtestbe történő becsapódáskor az orr sziromszerű szétnyílását.
A lövedéktest hátsó része üreges kiképzésű, melyben alakváltozásra képes ólombetét található. A vad testüregébe történő behatoláskor a lövedéktest középső tömör része, valamint az ólommagbetét a maradványtest felgombásodását segíti elő. A képződött nagytömegű maradványtest (az eredeti lövedéktömeg közel 100%-a) képes átütni az erős vadtestet. A lövedék sebesség- és energiatartása, repülés közbeni stabilitása, valamint célpontossága nagy lőtávolságon is elsőrendű. A lövedékköpeny külső palástját molibdén-diszulfid (Lubalox) réteg borítja. Ez a bevonat kilövés esetén csökkenti a súrlódást a lövedékköpeny és a fegyvercső huzaga között, egyben kedvezően befolyásolja a gáznyomást is a csőfuratban. Az XP3 lövedékkel a .270 WSM (Winchester Short Magnum), .270 Win., .30-06, .308 Win., .300 Winchester Magnum és a 7 mm Remington Magnum kalibereket szerelik.

Winchester Supreme

Ezen márkacsoportba tartozó lövedéktípusokat, a „Combined Technology” projekt keretében, az Olin Co. a Nosler Inc.-vel közösen fejlesztette ki. A Supreme golyós patronok AccuBond, Ballistic Silvertip és Fail Safe lövedékeinek lövedékköpenye szintén molibdén-diszulfid bevonatú, hüvelyük pedig nikkel plattírozott kivitelű.
AccuBond Szintén műanyag-heggyel lezárt, üreges hegyű, széteső, expanzív lövedék. A kiváló lőpontosság érdekében a tervezők maradtak a Boat-Tail torpedóformánál. A farrésztől a köpenyszáj felé haladva a lövedékköpeny elvékonyodó falvastagságú, viszont a farrész nagyon erős és tömör fenékrészben végződik. Az antimonnal keményített ólommag, melyet speciális eljárással rögzítenek a lövedékköpenyhez, cseppszerűen ül a lövedéktestben. A lövedékorrot lezáró polikarbonáthegy alsó vége az ólommag kis fészkébe illeszkedik. A műanyaghegy egyrészt megóvja a betárazott lőszerek lövedékének hegyét az esetleges eldeformálódástól, másrészt a vadtestbe történő becsapódáskor feszítő funkciót is ellát.
Az erős méretezésű farrésznek köszönhetően a vadtestben nem esik teljesen szét a lövedék, viszont a keletkező, közepes tömegű maradványtest nem gombásodik fel, és csak ritkán üti át a vadtestet. Használatánál ügyelni kell a vad erősségének megfelelő lövedéktömeg-lőtávolság összhangra. Hajtó- és lesvadászatra, illetve közepes erősségű vadak vadászatához ajánlott lövedéktípus.

Ezzel a lövedékkel a .270 WSM, .270 Win., .30-06, .308 Win., .300 Winchester Magnum, .338 Winchester Magnum és a 7 mm Remington Magnum kalibereket szerelik.
Ballistic Silvertip Műanyagheggyel lezárt, üreges hegyű, széteső, expanzív lövedék, amely torpedóformájának köszönhetően kiváló lőpontossággal bír. A köpenyszájtól lefelé haladva a lövedékköpeny egyenletes falvastagságú, vastag, tömör fenékrészben végződik. A lövedékorrot egy polikarbonáthegy zárja le. A műanyaghegy alsó szára a keményített ólommag belső nútjába illeszkedik. A vad testébe való becsapódáskor a műanyaghegy egészen becsúszik a nút végéig, és szabályosan szétfeszíti az ólommagot.
Kalibertől és lövedéktömegtől függően kis- és közepes testű nagyvadak elejtéséhez ajánlott, még nagy lőtávolságon is. Ezt a lövedéket a .223 Rem., .243 Win., .243 WSM, .270 WSM, .270 Win., .300 WSM, .30-06, .308 Win., .300 Winchester Magnum, 7 mm Remington Magnum, 7 mm STW és a 7x65 R golyós patronok szereléséhez használják.
Fail Safe 1992-ban a Silvertip lövedékek utódjaként, egy új nagyteljesítményű lövedékcsalád bevezetését határozta el a Winchester-Olin cég. Az első új tag az erős nagyvadak vadászatához kifejlesztett, nagy teljesítményű, nem széteső típusú, üreges hegyű Fail Safe lövedék volt.

Ez a lövedéktípus „hibrid” változatnak tekinthető, mivel a sárgarézből készült tömör lövedéktest hátsó részébe beépített kemény ólommag elülső része dupla „acélsapkával”, a fenékrésze pedig a lövedéktalp belső hornyára támaszkodó fémlappal van lezárva. A lövedék hegyében egy vékony hosszanti furat van kialakítva.
A lövedékköpeny külső palástját molibdén-diszulfid réteg borítja.
A lövedék rendkívüli koncentrikussága, jó repülés közbeni stabilitása, nagy keresztmetszeti terhelése, kis szélérzékenysége és jó ballisztikai koefficiense a speciális szerkezeti felépítésnek köszönhető.
Becsapódás után a lövedékorr a finom bemetszéseknek köszönhetően szabályosan expandálódik, és sziromszerűen szétnyílik. Az erős anyagvastagság biztosítja, hogy a hátrahajló fémszirmok még csonttalálat esetén se törjenek le. Az így keletkezett nagy tömegű (az eredeti lövedéksúly 100%-át megtartó) maradványtest erős roncsolóhatással és drasztikus áthatolóerővel bír. A lövedéktestbe beépített acélbetét meggátolja a lövedék deformálódását, illetve az ólommag esetleges kiszakadását. Ölőhatása kiváló.
Elsősorban nagytestű szarvasfélék, erős afrikai antilopok, nagymacskák, medvefélék és vadjuhok vadászatához ajánlott lövedéktípus. Mivel az új XP3 lövedék háttérbe szorította, ma már csak a .270 Winchester és a .300 WSM patront szerelik vele.